Amersfoort Jazz pakt online uit met topartiesten

Festivaldirecteur Alexander Beets
Festivaldirecteur Alexander Beets © Thomas Huisman
AMERSFOORT - De 42ste editie van het festival Amersfoort Jazz vindt dit jaar online plaats. Vanaf drie podia in Amersfoort, worden drie dagen lang negentien jazz-concerten live gestreamd. Festivaldirecteur Alexander Beets: "Dat is best serieus te noemen. We hebben een heel gevarieerd en breed programma. Naast de upcoming jonge talenten vieren we bijvoorbeeld ook de tachtigste verjaardag van de iconische saxofonist Hans Dulfer."
Hans Dulfer viert zijn tachtigste verjaardag tijdens Amersfoort Jazz
Hans Dulfer viert zijn tachtigste verjaardag tijdens Amersfoort Jazz © Mark Groeneveld
In theater De Lieve Vrouw zijn avontuurlijke concerten voor de fijnproevers, waaronder vier Boy Edgarprijs-winnaars, Sun-Mi Hong als Artist in Residence en het piepjonge Simoio Jazz Trio, driedubbele winnaars van het Prinses Christina Concours. In De Observant wordt stevig ingezet met Amersfoort Jazz Club Nights, met Hans Dulfer, Saskia Laroo, Steffen Morrison en Shirma Rouse. Alexander Beets: "Wat niet iedereen weet is dat zij ook een fantastische jazzzangeres is." Op zondag is er intimiteit, nostalgie en verdieping met Manoushka, Naos Quartet en Ellister van der Molen.
Route C: Amersfoort Jazz gaat online
"We hebben heel veel geïnvesteerd in professionele camera's en audio", zegt Alexander. "Als we het doen, moet het goed. Elk podium heeft vijf aparte camera's, de wereldstandaard is onze standaard." Het evenement is gratis online te beleven, maar blijft daarna niet lang online staan. "We betalen de muzikanten voor het festival en halen de stream na een week weer offline en geven deze aan de muzikanten. Die kunnen dan zelf bepalen hoe ze deze online zetten en of er dan nog een bijdrage geleverd kan worden door de kijkers. In deze tijd hebben juist dit soort muzikanten het ontzettend moeilijk", aldus Alexander Beets.
"Volgend jaar hopelijk weer buiten", aldus Alexander Beets
"Volgend jaar hopelijk weer buiten", aldus Alexander Beets © Walter Goyen
Het driedaagse evenement vindt plaats van 20 t/m 22 november en wordt gepresenteerd vanuit het online Amersfoort Jazz Café door onder andere de aan Amersfoort Jazz gelieerde topvocalisten Izaline Calister en SaraLee Vos. Meer informatie op de website van Amersfoort Jazz.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.