Vlaggenist van de Domtoren stopt ermee na 37 jaar: 'Tijd om het stokje over te dragen'

UTRECHT - Je hebt ze ongetwijfeld weleens zien wapperen: de vlaggen in het topje van de Domtoren: op feestdagen, tijdens nationale rouw, maar ook vandaag vanwege Sint Maarten. Hans Baars was 37 jaar verantwoordelijk voor het hijsen van die vlaggen, maar na vandaag stopt hij ermee.
Vlaggenist van de Domtoren in Utrecht stopt ermee na 37 jaar
Tijdens een van zijn laatste tochten naar het puntje van de Domtoren, wordt Hans deze ochtend vergezeld door zijn zoon Miguel. Regelmatig helpt hij zijn vader mee om de masten op te hangen en de vlaggen te hijsen. Dat gebeurt normaal gesproken zo'n tien keer per jaar. "Bijvoorbeeld als er mensen van het Koninklijk Huis overlijden. Maar ook met de MH17 hebben we de vlaggen de hele week halfstok gehangen", vertelt Hans.

Storm

Door de jaren heen heeft de vlaggenist van de Domtoren heel wat gekke dingen meegemaakt. Zo herinnert hij zich nog het moment na het overlijden van prins Claus in 2002. "Ik ging met mijn vader naar boven en toen begon het heel hard te waaien", vertelt Hans. "Ik dacht: die vlaggen moeten naar binnen, want ik was bang dat de mast anders naar beneden zou vallen. Dat was dus een hele heisa om die vlag naar binnen te krijgen. Ik ben niet vaak bang geweest, maar dat was toen wel een hele klus."
Vlaggenist Hans Baars
Vlaggenist Hans Baars © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Hans: "Als het stormt, is het hier niet prettig om te zijn. Dan gaat het hard tekeer en ben je blij dat je weer beneden bent. Het kan hier spoken, zeker als je de masten buiten hebt hangen. Ik ben dan altijd bang dat ze afbreken. Ik heb al een keer versterking aan de mast gemaakt, want we moeten het niet hebben dat ze afbreken en naar beneden komen."
Volgens Hans is het na 37 jaar tijd om ermee te stoppen. "Als vlaggenist moet je altijd beschikbaar zijn en ik wil natuurlijk ook een keer op vakantie, dus het is wel een keer genoeg zo. Het is tijd om het stokje over te dragen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.