Vriend en vijand enthousiast over Dijksma als burgemeester: 'Vakvrouw pur sang en leuk mens'

UTRECHT - De reacties op de komst van Sharon Dijksma naar de Domstad zijn voor het overgrote deel positief. Partijgenoten en politieke tegenstanders zien haar overstap als een logische keuze. Iedereen denkt dat ze geschikt is voor de functie. 'Warm' en 'benaderbaar' zijn veelgehoorde termen.
Sharon Dijksma
Sharon Dijksma © ANP
Dijksma is nu nog namens de PvdA wethouder in Amsterdam. Dat doet ze pas twee jaar. Ze heeft de portefeuille verkeer, vervoer en luchtkwaliteit. De PvdA-fractie in de Amsterdamse raad neemt haar de overstap niet kwalijk. Fractievoorzitter Sofyan Mbarki benadrukt dat het een heel goede bestuurder is en dat het altijd moeilijk is om goede mensen vast te houden.
"Met de benoeming van Sharon Dijksma als burgemeester in Utrecht nemen we afscheid van een wethouder die zichtbaar verschil heeft gemaakt in de stad," zegt Mbarki. "Met haar doortastendheid en dossierkennis heeft ze, in combinatie met haar grote netwerk, palen geslagen waar de stad nog lang op voort zal kunnen bouwen." Hij wenst Dijksma alle succes toe in Utrecht.
We vroegen mensen op straat wat ze vinden van de nieuwe burgemeester Sharon Dijksma

Sterke wethouder

Ook politieke tegenstanders van Dijksma in de Amsterdamse raad zijn lovend, zoals oppositiepartij VVD. Fractievoorzitter Marianne Poot van de lokale VVD vindt het jammer dat Dijksma maar zo kort in de hoofdstad is gebleven. "In die tijd vond ik haar een sterke wethouder. We waren het zeker niet altijd eens. Bijvoorbeeld als het ging om het 'knippen', oftewel afsluiten, van doorgaande straten in Amsterdam." Tegelijkertijd roemt ze haar opponent voor haar inzet als het gaat om het opknappen van kades en bruggen.
Ze roemt Dijksma verder om haar hartelijkheid en betrokkenheid. Het is volgens Poot iemand die gaat voor de dingen die ze belangrijk vindt. "Ik ken Sharon als iemand die als ze iets vindt en wil, daar ook echt voor staat", zegt Poot. "Ze is een vakvrouw pur sang en bovenal een leuk mens. Ik denk dat Utrecht heel blij met haar zal zijn."
Ze is politiek heel slim
Hans Spekman - oud-partijvoorzitter PvdA

Benaderbaar

Oud-wethouder en PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft veel met Dijksma te maken gehad. Dat was in zijn tijd als Kamerlid in Den Haag, toen ze samen in één fractie zaten. Maar ook in de tijd dat Dijksma staatsecretaris was en hij partijvoorzitter. "Ik vind het een heel goede bestuurder omdat ze een paar dingen combineert die daar belangrijk voor zijn", zegt Spekman. "Om te beginnen is ze toegankelijk en benaderbaar. Verder is ze politiek heel slim. En tenslotte is ze ook nog een heel hartelijk mens."
Volgens Spekman ligt er een aantal belangrijke taken te wachten op de nieuwe burgemeester: "Volgens mij moet ze aandacht hebben voor de noden van de stad en de mensen die er wonen. Eén van die noden is of mensen nog wel kunnen blijven wonen in de stad met het salaris dat ze verdienen; kunnen mijn kinderen nog blijven wonen in de stad? En verder is er natuurlijk een hele grote opgave op het gebied van veiligheid, de hardcore-portefeuille van de burgemeester."

Goed geïnformeerd

Ook in de omliggende gemeentes wordt positief gereageerd. Gilbert Isabella is burgemeester in Houten. "Ik ken Sharon Dijksma als een zeer kundig bestuurder. Betrokken op inhoud van haar dossiers, goed geïnformeerd en ter zake deskundig. Ze laat zich goed informeren en heeft daarbij oog en oor voor directbetrokkenen."
Isabella leerde haar kennen tijdens een werkbezoek aan Bonaire, Saba en Sint Eustatius waar hij haar als Rijksvertegenwoordiger begeleidde. "In haar persoonlijke contacten is ze open, vriendelijk en op de relatie gericht."
Dijksma heeft een groot netwerk, en veel contacten in Den Haag. Gisteren lieten Utrechtse politici al weten dat één van de belangrijke pluspunten te vinden. Isabella sluit zich daar bij aan. "We gaan voor onze regionale belangen veel nut hebben aan brede netwerk, zeker in Den Haag." Ook hij noemt haar een heel goede burgemeester en roemt haar toegankelijkheid.
In Amsterdam likken ze inmiddels hun wonden. VVD'er Poot: "Dit kwam als een verrassing voor ons. Heel jammer voor Amsterdam dat ze ons gaat verlaten. Maar het is haar van harte gegund."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.