Zeker tien musea staan op omvallen

© Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - Zeker tien musea verwachten binnen een half jaar definitief te moeten sluiten door de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête die de Museumvereniging vandaag publiceert.
Zo'n 60 procent van de leden van de brancheorganisatie deed mee aan de peiling. Van hen verwacht ongeveer een kwart het nog hoogstens een jaar te kunnen volhouden. Vooral kleine musea voelen de pijn van de crisis. Onbekend is nog of er sluitingen dreigen in de provincie Utrecht.
Het kabinet heeft al vroeg na de virusuitbraak noodsteun geregeld in de vorm van regelingen met de namen NOW, TOGS en TVL. Ook heeft de minister sectorspecifieke steun toegezegd. In totaal gaat het tot 1 juli 2021 om zo'n 1,5 miljard euro.
Toch komt het geld niet altijd daar terecht waarvoor het bedoeld is. Dit komt onder meer doordat de uitvoeringen van verschillende noodsteunmaatregelen elkaar soms in de weg zitten, stelt de Museumvereniging. "Een voorbeeld: als een gemeente noodsteun geeft aan een museum dan wordt die steun vervolgens verrekend met de NOW en komt zo ten goede aan het Rijk. Daardoor kan een museum soms zelfs slechter af zijn dan zonder die gemeentelijke steun."
Volgens de Museumvereniging weerhoudt dit gemeenten van het verlenen van noodsteun aan culturele organisaties, ook bijvoorbeeld in de vorm van het verlagen van belastingen of huurgelden. Dit terwijl het kabinet juist extra geld voor gemeenten beschikbaar heeft gesteld om musea en andere culturele organisaties te ondersteunen. "Deze constructie heeft alleen zin als dit geld daadwerkelijk concreet geoormerkt wordt voor cultuur", aldus de vereniging, die daarom kabinet en kamer oproept daar nog eens goed naar te kijken.
Overigens ontvangt zo'n 10 procent van de musea geen enkele noodsteun. Het zou dan vooral gaan om privémusea.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.