Utrecht pakt huisjesmelkers aan, maar Woonbond wil landelijk beleid

© Pixabay
UTRECHT - De gemeenteraadsleden van Utrecht worden vanavond bijgepraat over het aanpakken van huisjesmelkers. Een team van juristen, data-analisten en inspecteurs probeert met boetes en dwangsommen het uitbuiten van huurders in de stad tegen te gaan. De Woonbond vraagt zich af of een landelijk plan niet beter zou zijn.
Marcel Trip van de Woonbond op Radio M Utrecht
Huisjesmelkers die uit een gemeente worden verdreven kunnen hun bedenkelijke praktijken in een andere gemeente voortzetten, zegt de Woonbond. Ook kunnen gemeenten weinig doen tegen de exorbitante bedragen die voor huurwoningen in de vrije sector worden gevraagd. "We zien dat gemeenten veel goede dingen doen", zegt woordvoerder Marcel Trip. "Maar ze zouden erg geholpen zijn als er op die twee zaken landelijk beleid komt."

Notoire huisjesmelkers aangepakt

Utrecht heeft in de strijd tegen uitbuiting meerdere successen geboekt. Volgens Trip mag de gemeente daar trots op zijn. "Ik deel hun enthousiasme zeker, want er zijn een paar notoire huisjesmelkers aangepakt in Utrecht en ook anderen gemeenten zijn daar actief mee bezig. Maar als die dan in een andere gemeente de draad weer oppakken helpt dat de huurders daar natuurlijk niet."
Een ander probleem volgens de Woonbond is dat een verhuurder bij elk nieuw contract mag vragen wat hij wil. We hebben een woningwaarderingstelsel voor zelfstandige woonruimte tot en met een prijs van 734 euro. De huurcommissie kan een te hoge prijs verlagen, maar bij een nieuwe huurder kan de eigenaar opnieuw proberen een te hoge huur te vragen. Als een huurder daar achterkomt en ook naar de commissie stapt, is de enige sanctie dat de huur toch weer omlaag gaat."

Lichtpuntjes in Den Haag

De Woonbond vindt het vreemd dat het wettelijke maximum niet afgedwongen kan worden met een boete. Daar is landelijk beleid voor nodig, zegt Trip. Daarvoor ziet hij inmiddels lichtpuntjes in Den Haag. "Vorige week schreef minister Ollongren een brief aan de Tweede Kamer over een landelijke verhuurvergunning."
Trip heeft goede hoop dat zo'n vergunning werkt. "Verhuurders die over de schreef blijven gaan kunnen hem kwijtraken, waardoor ze dan niet meer aan de bak kunnen. Daarmee voorkom je dat ze van de ene naar de andere gemeente hoppen. Ook wordt er gekeken hoe ze wettelijk iets kunnen regelen voor de aanpak van de te hoge huurprijzen in de vrije sector. Dat zijn stapjes in de goede richting, maar er moet wel haast gemaakt worden want we hebben het er al heel lang over."
De Woonbond voert campagne tegen huisjesmelkers met de actie Wegmetdewooncrisis.nl met lokale acties. Een landelijke petitie is inmiddels bijna 13.000 keer getekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.