Ondernemers Oudewater redden hotel-restaurant Abrona: 'Dit is fantastisch!'

Don Janmaat (links) en Jamie de Jong gaan het nieuwe Abrona leiden.
Don Janmaat (links) en Jamie de Jong gaan het nieuwe Abrona leiden. © Aschwin Snel
OUDEWATER - Het Oudewaterse hotel-restaurant Abrona, dat wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking, maakt een doorstart. Een groep lokale ondernemers heeft het pand aan de Broeckerstraat gekocht.
Ook in de toekomst blijft de horecazaak een plek waar mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt kunnen blijven werken. Abrona gaat verder onder de naam Broeck Oudewater.
Eerder dit jaar kondigde de gelijknamige zorgorganisatie Abrona aan te stoppen met het hotel-restaurant. Dat voornemen leidde tot grote zorgen. Niet alleen bij werknemers, ook in de lokale politiek. Wethouder Duindam reageerde ontstemd over het mogelijke verdwijnen van de werkplek.
Milou (rechts) aan het werk in Abrona.
Milou (rechts) aan het werk in Abrona. © RTV Utrecht / Noes Petiet
De doorstart is heel goed nieuws voor de oud-medewerkers (sinds corona is de dagbesteding dicht) van Abrona. "We hadden niet verwacht dat dit zou lukken", zegt Anouk Six. Haar autistische zus Milou werkte lange tijd in Abrona en haar vader is één van de ondernemers die de doorstart mogelijk heeft gemaakt.
"Het was heel spannend", zegt Anouk. "Er waren plannen voor een Polenhotel of een grote keten. Maar dit is fantastisch!"
Don Janmaat: "Het is zo'n breedgedragen concept in Oudewater. Mensen springen in de bres als het er niet meer is."

Droom

Horecaondernemers Don Janmaat en Jamie de Jong gaan Broeck leiden. "We hadden altijd al de droom een hotel te starten", zegt Janmaat. "Dat wilden we als we ongeveer 40 jaar zouden zijn. Maar we zijn nu eind 20 en onze droom komt nu al uit!"
Abrona gezien vanaf de straat.
Abrona gezien vanaf de straat. © Abrona

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.