'College Leusden kan bestemming camping Doornseweg niet veranderen'

Omwonenden Jack Brandsen bij de voormalige camping in Leusden.
Omwonenden Jack Brandsen bij de voormalige camping in Leusden. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - De burgemeester en wethouders van Leusden zijn niet bevoegd om het bestemmingsplan voor de Doornseweg zo te wijzigen dat er geen camping meer kan komen. Dat laat het college in een brief aan de omwonenden weten.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Daan Bleuel van de Leusder Krant.
Het is een reactie op buurtbewoners die eisen dat de aanduiding "camping toegestaan" van de bestemmingsplankaart wordt gehaald. Het college meent dat het recht om de bestemming te wijzigen verviel toen in 2013 een zogeheten 'beheersverordening' voor het gebied werd vastgesteld.

Duurzame camping

Volgens B&W is het nu aan de gemeenteraad om te bepalen of de regels zodanig moeten worden aangepast, dat een streep kan worden gezet door plannen voor een duurzame camping op het voormalige Kamp Waterloo. Ideeën voor zo'n camping zijn inmiddels in een gevorderd stadium van voorbereiding.
Bewoners van de Doornseweg verzetten zich tot nu toe met hand en tand tegen het opnieuw in gebruik nemen van voormalig Kamp Waterloo achter hun woningen. Daar was eerder een kleinschalige camping voor militairen en hun familie (Vafamil) gevestigd.

Tiny houses

Het terrein werd enige tijd geleden door beheerders van het landgoed Den Treek-Henschoten aangekocht. De nieuwe eigenaar wilde er eerst de tijdelijke vestiging van zogeheten 'tiny houses' mogelijk maken. Na heftig verzet van de omwonenden keerde de politiek zich tegen dat plan.
Daarna ging de eigenaar in zee met uitbaters die plannen voor een duurzame camping op het terrein wilden verwezenlijken. Dat voornemen veroorzaakte opnieuw heftige reacties in de buurt, onder meer omdat bij een eerste informatieavond over de plannen de suggestie werd gewekt dat op het terrein tientallen chalets zouden kunnen worden gebouwd - iets dat de beoogde uitbaters direct al tegenspraken.

Vijftig kampeerplekken

Na diepgaande bestudering van het juridisch kader door een externe deskundige kwam ook de gemeente tot de conclusie dat die uitleg van de regels voorbarig was. Er zou slechts ruimte zijn voor vijftig kampeerplekken en zes stacaravans.
Onlangs gooiden de omwonenden een nieuw wapen in de strijd. Ze ontdekten in de toelichting op het bestemmingsplan dat de bestemming 'camping toegestaan' eigenlijk allang van de plankaart verwijderd had moeten worden. In hun opvatting gaf de toelichting genoeg reden om het bestemmingsplan aan te passen nadat de camping van Defensie van Kamp Waterloo was vertrokken.

Kwijtgeraakt

Het college zegt nu dus dat het de wijzigingsbevoegdheid om de bestemming te veranderen is kwijtgeraakt, toen in 2013 de beheersverordening van kracht werd. Dat instrument heeft dezelfde juridische status als een bestemmingsplan en is bedoeld om bestaande situaties vast te leggen.
B&W wijzen erop dat de gemeenteraad aan zet is als er wensen zijn om de ruimtelijke plannen zodanig aan te passen dat er op de omstreden locatie geen camping meer kan komen. Daar voegt het college waarschuwend aan toe dat in dat geval "alle relevante belangen" moeten worden afgewogen. Dus niet alleen die van de omwonenden, maar ook die van de (nieuwe) eigenaar van de grond. Wijziging van de bestemming levert volgens B&W het risico op dat de nieuwe eigenaar met een claim voor planschade komt.

Niet bang voor overlast

Het college laat in de reactie aan de bewoners verder weten dat ze zelf positief staat tegenover het initiatief om een duurzame camping te beginnen, omdat het ook past in de ambities van de gemeente op het gebied van toerisme en recreatie. De gemeente is ook niet bang voor overlast die de omwonenden mogelijk van de camping zouden kunnen gaan ondervinden. "De initiatiefnemers willen voor de plek zorgen door de beoogde ontwikkelingen zoveel mogelijk duurzaam, circulair en in balans met de natuur en haar directe omgeving te laten zijn."
De bewoners laten weten zich te beraden op vervolgstappen. "We hebben de mail inmiddels gehad en gisteren de brieven ingezien op de site", laat Jack Brandsen - een van de woordvoerders van de omwonenden - weten. "We hebben onze advocaat opdracht gegeven hierop te reageren. We wachten nu de reactie van onze raadsman af."
De gemeenteraad buigt zich op 10 december over een voorstel van het college om de eis van de omwonenden af te wijzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.