Corona vandaag: cijfers stijgen weer, XL-teststraat maandag open en Hugo de Jonge bezoekt UMC

PROVINCIE UTRECHT - In heel Nederland, maar ook specifiek in de provincie Utrecht, stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen vandaag opnieuw. Maar er is ook goed nieuws: het aantal patiënten in ziekenhuizen daalt. Verder is de datum bekend waarop de grote XL-testlocatie bij de Utrechtse Jaarbeurs kan starten.
Landelijk zijn 5658 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is hoger dan gisteren, toen het er 5418 waren. In onze provincie stijgt het aantal nieuwe besmettingen al voor de derde dag op rij: 508 vandaag, tegenover 419 gisteren. Maandag waren het er nog 313.
Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt is over heel Nederland een beetje gedaald. Maar in de vier Utrechtse ziekenhuizen is een kleine stijging te zien van het aantal coronapatiënten op de IC: 51 vandaag tegenover 48 gisteren.

XL-teststraat

De GGD heeft vandaag bekendgemaakt dat de grote XL-testlocatie bij de Utrechtse Jaarbeurs aanstaande maandag opent. De bouw is voorspoedig verlopen. Als het goed is kunnen vanaf maandag maximaal achthonderd mensen per uur worden getest.
Naast de traditionele PCR-tests is er ook de mogelijkheid tot sneltesten. Details daarover worden later bekendgemaakt. De opening van de XL-teststraat betekent dat de testlocaties bij het UMC en het Rode Kruis-gebouw (Koningsweg) sluiten.

De Jonge bij UMC

Over het UMC gesproken: het Utrechtse ziekenhuis ontving vandaag hoog bezoek. Minister Hugo de Jonge kwam langs in het kader van het tuberculosevaccin BCG.
Het UMC onderzoekt samen met andere ziekenhuizen of dat vaccin mogelijk bescherming biedt tegen corona. Artsen hopen dat ouderen na toediening beter beschermd zijn tegen het virus. Er doen zo'n vierduizend proefpersonen mee aan het onderzoek.

Verveling in kerstvakantie

Wat kunnen kinderen doen om een saaie kerstvakantie te voorkomen? Met die vraag zitten vier Utrechtse politieke partijen in hun maag: GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA. De lokale raadsfracties roepen kinderen daarom op met ideeën te komen voor een leuke tijdsbesteding. Kinderen kunnen die opsturen naar de gemeente.
Zo'n zelfde plan werd afgelopen zomervakantie ook al uitgevoerd. Er kwamen toen 63 ideeën binnen: onder meer voor een zelfontworpen parcours op een grasveld in Veldhuizen en een hinkelpad in Lunetten.
In verpleeghuis De Weijer in Bunnik is het virus binnengedrongen.
In verpleeghuis De Weijer in Bunnik is het virus binnengedrongen. © QuaRijn

Corona in Bunnikse verpleeghuizen

In Bunnik zijn grote zorgen omdat het coronavirus is binnengedrongen in de twee zorgcentra Bunninchem en De Weijer. Burgemeester Ruud van Bennekom weet niet hoe het virus daar is terechtgekomen. "Helaas is een aantal kwetsbare ouderen overleden. Maar gelukkig zie ik ook dat een groot aantal zieken weer opkrabbelt."
Bij Bunninchem raakte ongeveer de helft van de bewoners besmet. Bij De Weijer zelfs nog meer. "Met het personeel ging het redelijk goed. Dus de zorg kon wat dat betreft doorgaan."
De burgemeester van Bunnik baalt enorm van corona in zijn verpleeghuizen: "Een aantal kwetsbare ouderen zijn overleden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.