RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen festival? Dan maakt festival Le Guess Who? een non-stop tv-kanaal


UTRECHT - Het Utrechtse festival Le Guess Who? trekt normaal gesproken bezoekers uit de hele wereld. Dit jaar gooit corona roet in het eten. Met een non-stop eigen televisiekanaal probeert het festival vanaf vrijdag het leed te verzachten.Nick Helderman is moe en zo klinkt hij ook. Niet gek: hij is producent van het tv-kanaal van Le Guess Who? dat in twee maanden uit de grond werd gestamp en dit weekend zestig uur non-stop uitzendt. En tussendoor maakte hij zelf nog een serie voor het kanaal.

"Over een paar uur doen we nog een test", vertelt Helderman. "Zeg maar een soort generale repetitie. "Dan gaan we kijken wat we er van vinden en of we het mooi vinden. Maar we weten al dat alles er is, dus het spannendste deel is al wel voorbij."

Totale gekte
Wie Le Guess Who? bezoekt zonder uitgestippeld routeplan kan TivoliVredenburg in lopen en Ghanese Highlife luisteren, op de fiets stappen voor Latijns-Amerikaanse folk in De Helling en afzakken met post-punk uit het Midwesten van de Verenigde Staten in Ekko. Zo moet het tv-kanaal ook voelen. Met bijzondere concertregistraties uit eerdere edities, filmpremières, maar ook Reports from Other Continents: video's van verslaggevers uit de hele wereld over kunst, cultuur en muziek.

Festivaldirecteur Johan Gijssen in Route C over de online-editie


Het idee voor het kanaal is geïnspireerd op het Britse All Tomorrow's Parties, een Brits festival in een vakantiepark waarbij één artiest curator is voor het hele weekend en alle andere artiesten boekt. Die curator moet ook invulling geven aan het televisiekanaal in alle vakantiehuisjes. "Als je om 11 uur wakker wordt kan je een cultfilm zien of een tenniswedstrijd uit de jaren 80. Dat zorgde dat je nooit wist welk moment van de dag het is, het zorgt voor veel gekte."

Die totale gekte is niet helemaal overgenomen, maar de uitzendingen van Le Guess Who? moeten wel het hele weekend boeiend zijn. "We zenden uit vanuit Utrecht", zegt Helderman. "Maar je kan ook op dat moment in India kijken. We hebben hele goeie muziek, maar ook interessante documentaires en gekke kunst."

Utrecht in de hoofdrol
En er is een hoofdrol voor Utrecht. Le Guess Who? is in de loop der jaren uitgegroeid tot een festival van internationale allure. Bezoekers hebben dankzij Le Guess Who? de stad leren kennen. Helderman: "Ik heb veel vrienden uit het buitenland die naar het festival komen. Wat vinden die dan interessant? Ze gaan sowieso naar een platenzaak, zoals Dig it. En ze gaan koffie drinken in The Village en de Kanaalstraat vinden ze vaak tof."

Hoe breng je dat Utrecht gevoel over op mensen die op de bank de livestream kijken? Enter David Vunk, een Rotterdamse dj die al sinds de jaren '90 draait, de gabberhouse en techno inruilde voor Italiaanse disco en een opleving in populariteit heeft meegemaakt na een aantal geslaagde optredens op festivals. "Hij is eigenlijk gewoon een cult-ster", aldus Helderman.David Vunk is de presentator in het reisprogramma over Utrecht dat Helderman maakte voor het tvkanaal. "We hebben pizza gebakken bij Punk Pizza, koffie gedronken bij The Village, Arabisch geleerd bij de voorkamer, een rondvaart bij Schuttevaer gedaan en met stichting Het Zonnetje hebben we een soort linedance gedaan bij Plein 9 in Leidsche Rijn."

Dat dj presentator van het programma is past niet, maar daardoor toch ook weer wel bij festival. "Zijn soort muziek past niet helemaal, omdat het niet persé een clubfestival is, maar qua persoon herkende ik wel het soort muzikant, of geest, die je wel vaker ziet. Hij gaat helemaal voor zijn muziek. Hij maakt niet de makkelijkste keuzes, dat vind ik altijd wel bewonderenswaardig. Dat past goed bij het festival."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -