Slimme camera betrapt appende automobilist, proef bij Zeist succesvol

© OM
Provincie Utrecht/Zeist - Het Openbaar Ministerie en de politie openen vanaf maandag de jacht op automobilisten die achter het stuur met hun telefoon in de weer zijn. Slimme camera's gaan deze overtreders fotograferen zodat ze bekeurd kunnen worden. Nederland is het eerste land in Europa dat deze methode inzet.
De nieuwe camera's zijn de afgelopen tijd getest, onder meer op de A28 bij Zeist, waar ze op het viaduct bij de geluidswal stonden. Ook hebben de camera's langs een drukke N-weg gestaan. Volgens het Openbaar Ministerie werden alleen op zo'n testdag met twee camera's al vierhonderd overtredingen vastgelegd.

240 euro boete

De camera maakt beelden van boven schuin naar beneden. Het gezicht van de bestuurder wordt daardoor niet vastgelegd, maar zijn of haar handen wel en ook het kenteken. Als het systeem vermoedt dat er een telefoon wordt vastgehouden, gaat de foto naar het CJIB. Daar beoordeelt een boa nog eens of er echt sprake is van een overtreding.
Volgens het OM zijn de foto's zo duidelijk dat er een boete kan worden opgelegd. De bestuurder krijgt vervolgens de bekeuring van 240 euro op de mat. De kentekenhouder kan de foto ook opvragen en beroep aantekenen tegen de boete.

Efficiënt

Appende of bellende bestuurders werden tot nu toe nog door de politie langs de kant van de weg gezet. Volgens het OM is dat "heel effectief, maar niet altijd efficiënt". De camera's kunnen dag en nacht en bij alle weersomstandigheden ingezet worden. Het OM hoopt dat bestuurders ervan doordrongen raken dat ze altijd en overal bekeurd kunnen worden. "Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten."
De slimme camera's zijn voor Europa een noviteit. Ze worden in Australië al wel enige tijd ingezet. Met succes, zegt het OM in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.