Ruben deed mee aan Project Rembrandt: 'Durf mijn baan nog niet voor schilderen op te zeggen'

Ruben vertelt met passie over schilderen
Ruben vertelt met passie over schilderen © RTV Utrecht
LEERDAM - Een dik jaar geleden deed Ruben Lopulalan uit Leerdam mee aan het TV programma project Rembrandt. Het programma zocht schildertalent en dat bleek Ruben in huis te hebben. Hij schilderde zich zelfs naar de finale, maar wist het programma niet te winnen. Inmiddels loopt er weer een nieuws seizoen van het populaire tv-programma op NPO 1.
Een van de werken waar Ruben goed mee scoorde in Project Rembrandt
Een van de werken waar Ruben goed mee scoorde in Project Rembrandt © Ruben Lopulalan
Ruben kijkt hij positief terug op zijn deelname, want hij had zelf nooit gedacht dat hij zover zou komen. Hij wist wel dat hij creatief was, want hij heeft een aantal jaar de richting Fine Art op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht gedaan, maar in die tijd zat Ruben nogal met zichzelf in de knoop en hij heeft de opleiding dan ook niet afgemaakt. Hij ging aan de slag in de glasfabriek in Leerdam en raakte jaren geen penseel of potlood meer aan.
Ruben aan het werk in de glasfabriek
Ruben aan het werk in de glasfabriek © Ruben Lopulalan
Toen kwam de oproep van het programma voorbij en zijn sluimerende creativiteit ontwaakte. Met knikkende knieën gaf hij zich op. Hij durfde het aan niemand te vertellen, zo onzeker was hij over zijn eigen kunnen. Zijn ouders wisten dan ook van niks, tot de eerste aflevering op TV kwam. En ronde na ronde bewees hij zijn talent en leervermogen. Er was wel werk aan de winkel, want de meest eenvoudige basisvaardigheden was hij verleerd. "Ik wist niet hoe je een penseel moest vasthouden, ik was meer met de kwast aan het tekenen en ik vergat verf op de kwast te doen."
Ruben tussen zijn werk
Ruben tussen zijn werk © RTV Utrecht
Na het programma heeft Ruben veel opdrachten gekregen en hij is ook bezig met eigen werk. Dat is lastig te combineren met zijn werk in de glasfabriek. Gelukkig krijgt hij veel support van zijn werk en mag hij regelmatig een periode onbetaald verlof opnemen. Hij droomt ervan om van zijn schilderwerk te kunnen leven, maar dat is nu nog te vroeg: "Mijn baan durf ik nu nog niet voor het schilderen op te zeggen."
Route C: Ruben deed mee aan project Rembrandt
Door de coronacrisis is het werk van Ruben nu niet te zien op exposities. Als het goed is, is zijn werk is begin april te bewonderen op de AMI Expo in Baarn.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.