Corona Vandaag: Oversterfte in provincie stijgt, proef met meer mensen samen

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronabesmettingen in ons land is voor de derde dag op rij gestegen: landelijk werden 6109 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 458 meer dan gisteren, toen waren het er 5651. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54.
In de provincie Utrecht zijn het afgelopen etmaal 515 nieuwe besmettingen gemeld, zeven meer dan gisteren. In de stad Utrecht kwamen er 129 nieuwe besmettingen bij, in Amersfoort 66. De Utrechtse ziekenhuizen kregen er in totaal vijf nieuwe coronapatiënten bij, drie mensen uit de regio zijn overleden als gevolg van het coronavirus.
Bekijk hieronder het aantal nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht:

Oversterfte stijgt opnieuw in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn vorige week opnieuw meer mensen dan gebruikelijk overleden: 254 ten opzichte van 195 in dezelfde week vorig jaar. Ook landelijk lag het aantal sterfgevallen hoger dan vorig jaar: 3630 mensen ten opzichte van 3015 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De afgelopen weken lag het sterftecijfer hoger dan normaal, maar het aantal neemt landelijk gezien niet verder toe. In de provincie Utrecht is juist wel weer een stijging te zien: in week 44 waren er 240 sterfgevallen, vorige week waren dat er 254. In dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal overleden mensen in onze provincie juist.
Sinds week 39 (21 september) is de wekelijkse sterfte volgens het CBS hoger dan verwacht. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden circa 10.000 mensen bij wie Covid-19 de vastgestelde of vermoedelijke doodsoorzaak was. Voor week 45 zijn vanuit de GGD's 358 patiënten bij het RIVM gemeld die zijn overleden door Covid-19. Een week eerder waren dat er 409. Volgens het CBS zijn de werkelijke aantallen overlijdens waarschijnlijk hoger, omdat mogelijk niet alle mensen met Covid-19 zich laten testen en er geen meldingsplicht is voor overlijden aan de ziekte.
Bekijk hieronder de oversterfte in de provincie Utrecht per week ten opzichte van vorig jaar:

Coronatestlocatie in Woudenberg

De GGD regio Utrecht opent maandag een tijdelijke coronatestlocatie in de squashhal van Sport- en Cultuur Centrum De Camp in Woudenberg. De nieuwe locatie moet het voor inwoners van de gemeente en omgeving makkelijker maken om zich te laten testen.
Mensen die zich laten testen, kunnen gebruikmaken van een aparte ingang aan de achterkant van de sporthal. Dit wordt met borden aangegeven op de locatie zelf.

Proef met meer mensen in Beatrix Theater

In een aantal bioscopen, theaters en stadions mogen begin volgend jaar bij wijze van proef meer mensen komen, om te kijken hoe dat gaat. Het kabinet heeft in principe groen licht gegeven voor tests met deze evenementen en zakelijke congressen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. In Beatrix Theater Utrecht wordt waarschijnlijk geëxperimenteerd met zowel een voorstelling als een zakelijk congres.
De proeven mogen overigens alleen in regio's waar op dat moment het risiconiveau 'waakzaam' geldt. Dat betekent dat de situatie goed onder controle is: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, mensen houden zich aan de regels, het bron- en contactonderzoek werkt goed en de zorg kan het aan.
"Ik ben er echt heel erg blij mee", zegt staatssecretaris Keijzer. "Maar we moeten wel kijken naar het niveau van besmettingen. We willen voorkomen dat het misgaat." Ook de ingangsdatum van de pilots is nog enigszins ongewis. Eerst werd nog gesproken over sneltests bij de deur van evenementen, maar "zover is het nog niet", zegt Keijzer. Het is nog niet mogelijk om mensen zonder klachten goed te kunnen testen met zo'n sneltest. Maar de bezoekers van de proefevenementen zullen wel een PCR-test ondergaan.

'Pak niet de auto naar natuurgebieden'

Ga zo min mogelijk met de auto naar natuurgebieden om een frisse neus te halen. Die oproep doet voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Peter den Oudsten, ook mede namens de 26 gemeenten in de regio. Volgens de Veiligheidsregio is het bezoek aan natuurgebieden in de regio Utrecht de afgelopen tijd zo sterk gestegen, dat er geregeld grote drukte ontstaat op parkeerplaatsen. Zeker op de woensdagmiddag en in het weekend is het druk in gebieden als de Utrechtse Heuvelrug.

Compensatie voor vuurwerkbranche

De vuurwerkbranche krijgt zo'n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast.
Eerder deze week lekte al uit dat er een vuurwerkverbod zou komen om de zorg rond de jaarwisseling te ontlasten. Maar veel handelaren hebben al vuurwerk gekocht en zitten nu zonder inkomsten, zoals Gert Breeschoten uit Veenendaal. "Onze handel is gekocht in China, wij hebben de bunkers voor een deel vol liggen en er zijn containers vol met handel onderweg. Nu moeten wij maar weer zien dat we dat kwijt gaan raken, volgend jaar. Dat ziet er voor de branche desastreus uit", vertelde hij eerder deze week. Een schrale troost: het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden omdat het volgend jaar kan worden verkocht.
Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

'Eerstejaars worden aan lot overgelaten'

Onderwijsinstellingen slagen er niet in studenten te ondersteunen op de manier die was beloofd. Studentenvakbond LSVb in Utrecht zegt in de Telegraaf dat eerstejaarsstudenten kampen met eenzaamheid, buitenproportionele stress en depressieve gevoelens. Volgens de bond worden ze aan hun lot overgelaten.
Woordvoerder Lyle Muns legt in de Telegraaf uit dat sommige nieuwkomers dit studiejaar nog helemaal niet op school zijn geweest. "Dat is echt heel zorgelijk. Want als je helemaal geen fysieke lessen hebt, dan is het moeilijk om binding te krijgen met je studie en je nieuwe stad. Ook is het moeilijk om op afstand studievrienden te maken."

Stichtse Vecht

Vanochtend sprak burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht in het radioprogramma Utrecht is Wakker over het coronavirus in zijn gemeente. Beluister hieronder het gehele interview terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.