Utrechtse pedojagers gaan door, ondanks oproep Grapperhaus: 'Wij leveren goed werk'

Screenshot uit een eerdere video van de pedojagers
Screenshot uit een eerdere video van de pedojagers © Still uit video Pedohunt NL
PROVINCIE UTRECHT - Ondanks een oproep van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om te stoppen met het zogenoemde pedojagen, zijn de 'Jagers 030' dat niet van plan. Dat bevestigt één van hen aan RTV Utrecht. "Wij doen goed werk en leveren ze over aan de politie."
Eén van de jagers, die niet met zijn naam genoemd wil worden, laat aan RTV Utrecht weten dat ze afgelopen vrijdag 'in samenwerking' met de politie nog iemand staande hebben gehouden. Een politiewoordvoerder van de regio Midden-Nederland laat weten dat ze inderdaad ter plaatse zijn geweest bij een incident, maar dat ze verder geen mededelingen kunnen doen. Dat komt omdat er mogelijk een onderzoek loopt.
Hoe gaan de zogenoemde pedojagers te werk?
Ze noemen zichzelf de Pedojagers 030 en geven zich online uit voor minderjarige meisjes. Naar eigen zeggen worden ze dan benaderd door mannen die een afspraakje willen. "Een afspraak is nooit op ons initiatief." Vervolgens lichten ze de politie in en confronteren ze de vermeende 'pedo'. Op de beelden die gemaakt zijn van de staandehouding afgelopen vrijdag, die RTV Utrecht heeft gezien, is te zien dat de politie direct arriveert nadat de pedojagers de man aanspreken.
De politie en het Openbaar Ministerie doen net als Grapperhaus een dringende oproep om te stoppen met pedojagen. De afgelopen maanden zijn er ruim 250 incidenten geweest waarbij pedojagers betrokken waren, meldt de politie. In veel gevallen worden vermeende kindermisbruikers mishandeld, bedreigd of aan de schandpaal genageld. Een woordvoerder van de politie Midden Nederland zegt ook: "We werken niet samen met deze mensen. We raden het aanspreken van vermeende daders af."
Ook minister Grapperhaus roept op om te stoppen met de pedojacht. "We hebben een rechtsstaat; als je meent dat iemand iets strafbaars doet, ga je ermee naar de politie. We hebben professionals, die dit soort zaken behandelen", zegt de minister bij de NOS.
Als je het lef hebt om met een 15-jarige af te spreken, is dat het risico van het vak.
Pedojager
Volgens de zelfbenoemde pedojagers is dat ook precies wat ze doen. "Wij dragen alles goed over en leveren ze af", zegt hij, doelend op de 'pedo's'. "Omdat wij een probleem naar voren brengen, worden wij gezien als de boosdoeners."
De jongen benadrukt dat ze geen geweld gebruiken. Als andere mensen dat doen omdat ze iemand herkennen, is dat hem niet aan te rekenen, vindt hij. "Als je het lef hebt om met een 15-jarige af te spreken, is dat het risico van het vak."

'Alles volgens de regels'

Ook zegt de pedojager dat de politie juist blij is met ze. "Als wij alles netjes volgens de regels doen, is er niks aan de hand." Daarnaast strijden ze voor de goede zaak, vinden ze. "Deze mensen zullen in het vizier van de politie blijven. Als we één slachtoffer kunnen voorkomen, zijn we daar al blij mee."
Politie en justitie laten zich de laatste dagen kritisch uit over pedojagers. Gisteren legde het Openbaar Ministerie de link tussen een mishandeling met dodelijke afloop en een pedojacht in Arnhem.

'We blurren alle beelden'

Voor de mogelijke gevolgen van de vermeende daders heeft de pedojager weinig empathie. "Wij gebruiken geen geweld, laat dat duidelijk zijn." Wel filmen ze alles en soms zetten ze de beelden online. "We blurren alles, dus mensen worden als het goed is niet herkend." Als mensen toch herkend en aangesproken of belaagd worden, dat is dat volgens de pedojager hun eigen schuld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.