Utrecht boos om uitstel van inburgeringswet: 'Schadelijk voor inburgeraars'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De gemeente Utrecht vreest de gevolgen van het uitstellen van de zogenoemde inburgeringswet. De regie voor de inburgering van nieuwkomers, zoals vluchtelingen, zou vanaf 1 juli volgend jaar bij de gemeenten komen te liggen.
Minister Koolmees maakte deze week bekend de ingangsdatum van de wet met een half jaar uit te stellen. Volgens hem zijn de gemeenten en de betrokken overheidsinstanties nu te druk met de coronapandemie.
Utrecht laat weten dit besluit te betreuren en voorziet grote consequenties. "Uitstel van de wet is schadelijk voor inburgeraars en daarmee ook voor onze samenleving. We zien dat de huidige groep inburgeraars op grote achterstand dreigt te raken in het huidige falende stelsel, waarbij zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering", zegt wethouder Maarten van Ooijen.
Ook zegt Van Ooijen dat de gemeente wel degelijk klaar is om de oorspronkelijke datum van 1 juli volgend jaar te halen. Eerder gaf ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al aan zich niet in het beeld dat de minister schetste te herkennen.
Die nieuwe inburgeringswet moet ervoor zorgen dat nieuwkomers sneller hun weg in de Nederlandse samenleving vinden. Het gaat onder meer om het leren van de Nederlandse taal en om inburgeringslessen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.