Sint kiest dit jaar voor koninklijk onderkomen in Paleis Soestdijk

SOESTDIJK - Paleis Soestdijk doet komende weken op tv dienst als Pietenhuis. In een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal op NPO3 was vandaag te zien dat Sinterklaas en zijn helpers na hun aankomst in Nederland hun intrek in het vorstelijke pand in Baarn namen.
Omdat de landelijke intocht door de coronacrisis nergens publiek wordt gevierd, koos de NTR ervoor om de opnames op geheime locaties te houden. Pakjesboot 12 koerste vanmorgen nog aan op het fictieve plaatsje Zwalk, waar tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk zogenaamd burgemeester is. Hij meerde echter aan bij de de Dieuwertje Blok-kade in een plaats die zich pas na afloop bekend maakte als Elburg. Uiteindelijk toog de goedheiligman met zijn medewerkers naar Soestdijk.
Het tv-programma deed in veel opzichten denken aan de defilés die jaarlijks werden gehouden op de verjaardagen van koningin Juliana, die het paleis tot haar overlijden in 2004 bewoonde. Diverse lokale en regionale 'bekenden' deden mee aan de tv-uitzending. Zo zagen we burgemeester Mark Röell - met mondkapje - in een antieke brandweerwagen van de gemeente Baarn. Ook kwamen dansende schoolkinderen en de directeur van de Nieuwe Baarnsche School voorbij.
Verder brachten diverse burgemeesters van Utrechtse gemeenten kindertekeningen naar de Sint. De burgemeesters hebben aangeboden de tekeningen in te zamelen, nu de intocht niet in hun gemeente kan worden gehouden.
Sinterklaas had direct een leuke boodschap voor alle kinderen in Nederland: "Vanavond mogen jullie allemaal je schoen zetten!" Hij zal die niet zelf vullen, maar de pieten, want, zo zei hij: "Ik werk vanuit huis."
In veel andere plaatsen in het land worden alternatieven georganiseerd voor de lokale intocht, van speciale sinterklaasfilms tot livestreams waarin kinderen de goedheiligman en de pieten kunnen volgen. Hieronder staat een overzicht. Heb jij ook een link? Voeg hem toe aan de kaart!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.