'Fusie Vijfheerenlanden was veel complexer dan gedacht'

Na lang gesteggel werd besloten dat Vijfheerenlanden bij Utrecht moest horen.
Na lang gesteggel werd besloten dat Vijfheerenlanden bij Utrecht moest horen. © RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De fusie van de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik is een stuk minder soepel gelopen dan van tevoren werd verwacht. Zo was er gesteggel over de vraag bij welke provincie de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zou moeten horen. Ook had de fusie impact op organisaties zoals hulpdiensten, de GGD's en de omgevingsdienst.
Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Zij liet een adviesbureau onderzoek doen naar de gemeentefusie die in januari 2019 plaatsvond.
Dat adviesbureau sprak betrokkenen die zeggen dat er een 'wirwar' was aan onderzoeken, waaraan vele miljoenen verloren zijn gegaan. Ook werd veel te lang gewacht met het maken van een keuze voor de provincie, moest Vijfheerenlanden bij Utrecht of Zuid-Holland gaan horen? Uiteindelijk werd voor Utrecht gekozen.
In de Zuid-Holland/Utrecht-discussie zijn emoties de boventoon gaan voeren, concludeert het adviesbureau. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerder regie moeten nemen.
Het veranderen van de provinciegrenzen had ook impact op organisaties zoals de GGD of de brandweer. Daar is te weinig rekening mee gehouden. Dat beaamt ook Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid waartoe ook de gemeentes Leerdam en Zederik tot 2019 hoorden. Hij schrijft op Twitter dat zijn Veiligheidsregio 'nog jarenlang de gevolgen ondervindt' van de fusie.
Minister Ollongren schrijft in de evaluatiebrief dat ze lessen wil trekken voor de toekomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.