XL-coronateststraat bij de Utrechtse Jaarbeurs is open

De teststraat is in ongeveer drie weken gebouwd.
De teststraat is in ongeveer drie weken gebouwd. © ANP
UTRECHT - De XL-coronateststraat bij de Utrechtse Jaarbeurs is vandaag voor het eerst open. Volgens de GGD kunnen daar maximaal 800 mensen per uur worden getest op het virus.
De mega-teststraat is op één van de parkeerterreinen van de Jaarbeurs en is in een kleine drie weken ingericht. In eerste instantie start GGD met het afnemen van de reguliere PCR-test. Naast het afnemen van de PCR-test gaat GGD regio Utrecht ook sneltesten afnemen. Welke sneltesten er worden aangeboden en voor welke doelgroep deze zijn, maakt het ministerie van VWS binnen afzienbare tijd bekend.

Uitslag

"We geven nu altijd aan dat de uitslag binnen 48 uur komt", zegt Heleen Glazema is van de GGD en projectleider van de XL-teststraat. "Op het moment zien we al wel dat het binnen 24 uur kan. Binnen onafzienbare tijd verwachten we ook sneltesten. Deze locatie is er op voorbereid, dat we die straks hier ook kunnen gaan doen."
De teststraat kent maar liefst veertig loketten en is iets anders van opzet dan de teststraten tot nu toe waren. Je parkeert je auto of je fiets en van daaruit loop je door de teststraat, legt Glazema uit. Het was even zoeken naar een geschikte locatie, maar parkeerterrein P2 van de Jaarbeurs is gekozen omdat het "zowel heel goed met de auto te ontsluiten is, maar ook omdat het vrij centraal in de stad ligt". Het terrein is volgens de GGD daarom ook goed met de fiets en te voet te bereiken.

Opening

Utrecht is na Groningen de tweede stad met zo'n grote testlocatie. Later volgen steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Om 10.00 uur is de teststraat officieel geopend door wethouder Eerenberg.
Met de komst van het XL-testpaviljoen sluit GGD wel de testlocatie in het UMC Utrecht en het Rode Kruisgebouw aan de Koningsweg in Utrecht. Sinds kort rijdt er ook een mobiele testunit door de regio. Het hangt er een beetje vanaf hoe de pandemie zich ontwikkelt, zegt de GGD, maar de XL-teststraat bij de Jaarbeurs gaat er "in eerste instantie zeker een tijdje staan".
Heleen Glazema is van de GGD over de XL-teststraat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.