RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: basisschool dicht na besmettingen en minder shoppers met Black Friday

1/3
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn 361 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is vergeleken met gisteren weer een lichte daling, net als de dag ervoor.
Top 5 besmettingen

1. Utrecht (83)
2. Amersfoort (57)
3. Veenendaal (34)
4. Vijfheerenlanden (20)
5. Woerden (19)

In de afgelopen 24 uur zijn er drie mensen opgenomen in het ziekenhuis en zijn er drie inwoners van de provincie overleden aan de gevolgen van covid-19.Landelijk beeld
Landelijk gezien is het aantal nieuwe coronagevallen ook voor de derde dag op rij gedaald. Tussen zondagochtend en vanochtend zijn 4873 positieve tests geregistreerd. Het RIVM had op zondag 5457 nieuwe gevallen gemeld, maar dat is maandag bijgesteld naar 5449.


Ziekenhuizen behandelen iets meer coronapatiŽnten dan op zondag. Het aantal opgenomen patiŽnten steeg met 36 naar 2130.

"Maar het overall beeld is gunstig, van een geleidelijke daling", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Burgemeester: "Gezeur met corona nog niet over"
Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede was vandaag heel duidelijk op Twitter. In haar gemeente sloeg het corona-virus weer hard toe en ze wijst haar inwoners er op dat we niet lichtzinnig met het virus moeten omgaan.


'Winkelstraten met Black Friday bijna de helft rustiger'
Shop till you drop gaat dit jaar waarschijnlijk niet op voor koopjesfestijn Black Friday. Het aantal klanten dat dit jaar naar de winkels gaat zal vanwege de coronapandemie bijna de helft minder zijn dan vorig jaar. Grote steden hebben daar meer last van dan kleine steden, voorspelt onderzoeksbureau RMC.

Voor de week van Black Friday, die dit jaar valt op vrijdag 27 november, verwacht RMC een teruggang in het aantal winkelende klanten van 46,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in de weken daarna, vlak voor Sinterklaas en Kerstmis, zal het fors rustiger zijn dan vorig jaar.

Er is vanwege de corona-uitbraak veel discussie over de koopjesdagen, omdat er dan veel mensen bij elkaar komen om te winkelen. Premier Mark Rutte riep consumenten al op niet te gaan 'funshoppen' en vakbond FNV riep winkeliers op om dit jaar niet mee te doen met Black Friday vanwege de gezondheidsrisico's.


XL-coronateststraat Jaarbeurs is open
Na weken van bouwen is vandaag de mega grote coronateststraat bij de Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst open. Volgens de GGD kunnen daar maximaal 800 mensen per uur worden getest op het virus.

Utrecht is na Groningen de tweede stad met zo'n grote testlocatie. Later volgen steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De teststraat is geopend door wethouder Eerenberg.

Wethouder Eerenburg durft al een klein beetje naar de toekomst te kijken


Gezocht: activiteiten voor NLdoet
Het Utrechtse Oranje Fonds is voor NLdoet van 2021 op zoek naar activiteiten om de vrijwilligersdag coronaproof te organiseren. Vanaf maandag kunnen maatschappelijke organisaties hun klussen aanmelden, zodat vrijwilligers hun diensten kunnen aanbieden voor 12 en 13 maart 2021. Dit jaar kon de actie niet doorgaan in verband met het coronavirus.

Jaarlijks zetten honderdduizenden mensen zich in om tijdens NLdoet iets goeds te doen voor een ander. "En in deze tijd is dat, zoals we allemaal gevoeld hebben, nog harder nodig dan voorheen", zegt Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten.

Wil je meedoen? Hier kun je een klus aanmelden.

Een vaccin is niet genoeg
De berichten over speciale coronavaccins vliegen je bijna dagelijks om de oren. En vandaag doet de WHO een duit in het zakje: een vaccin zal op zichzelf niet genoeg zijn om de coronapandemie te stoppen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal een vaccin de andere middelen die er zijn aanvullen en niet vervangen.

De pandemie raast nog steeds voort nadat het virus begin dit jaar de kop op stak, met wereldwijd inmiddels 54 miljoen besmettingen en meer dan 1,3 miljoen sterfgevallen.

Eindelijk je pacemaker weer controleren
Niet alleen bij de Jaarbeurs is er vandaag een teststraat geopend. Ook het Sint Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein deed dat vandaag, maar dan net iets anders.

Er is namelijk een pacemaker- controle-straat in gebruik genomen. HartpatiŽnten kunnen hun pacemaker niet meer laten uitlezen in het ziekenhuis omdat het er te druk is door corona. Maar vanuit de auto kan het vanaf nu dus wel.

De speciale straat voor de pacemakercontrole


Coronapersconferentie
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven morgenavond weer een coronapersconferentie. Mogelijk komen er nieuwe regels, maar waarschijnlijk geen grote overigens.

De kans is groot dat Rutte en De Jonge alvast ingaan op de feestdagen. De premier zei eerder daar nog niets inhoudelijk over te kunnen zeggen, maar waarschijnlijk gaat Rutte wel iets zeggen over hoe de besluitvorming daarover zal gaan. Overigens is al wel duidelijk dat Rutte niets ziet in een alcoholverbod tijdens de jaarwisseling, naast een vuurwerkverbod.

De persconferentie begint naar verwachting rond 19.00 uur.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -