RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pacemakercheck op de parkeerplaats: 'Het lijkt wel een wasstraat'

1/2
NIEUWEGEIN - Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft vanaf vandaag een pacemakercontrolestraat. HartpatiŽnten kunnen erdoorheen rijden met de auto om hun pacemaker te laten uitlezen. Door corona zijn veel pacemakers tijdelijk niet gecontroleerd. Het ziekenhuis kan de afgezegde afspraken met de controlestraat snel inhalen.

De pacemakercontrolestraat heeft veel weg van een coronateststraat. PatiŽnten komen op een afgesproken tijdstip naar het ziekenhuis, waar ze gewoon in hun auto kunnen blijven zitten. Ze houden vervolgens een magnetisch apparaat tegen hun borst, waarna zorgmedewerkers de informatie kunnen uitlezen.
Ongeveer honderdduizend Nederlanders hebben een pacemaker. Zo'n apparaatje zorgt ervoor dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Ieder half jaar moet gecontroleerd worden of de pacemaker nog naar behoren werkt.
Cardioloog Lucas Boersma vertelt: "Een pacemaker is elektronica. We moeten dus controleren of de techniek nog goed is. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld of het hart genoeg gestimuleerd wordt." Ook is het belangrijk de batterij te meten. Als die bijna leeg is, moet de pacemaker worden vervangen.

De teststraat moet een oplossing bieden voor het 'stuwmeer' aan wachtende hartpatiŽnten dat door corona is ontstaan. Controles zijn uitgesteld om volle wachtkamers te voorkomen. Bovendien zijn sommige patiŽnten angstig om in deze tijd naar het ziekenhuis te gaan, aldus Boersma.

HartpatiŽnten laten hun pacemaker uitlezen in de nieuwe controlestraat.


De controles buiten zijn veilig en snel. "Het is wel een beetje vreemd; je zit toch in je auto", zegt Corrie Franke, die al dertig jaar met een pacemaker leeft. Het lijkt wel alsof je door de wasstraat gaat, grapt ze. Na vijf minuten is de controle gepiept en kan Corrie weer naar huis. "Alles was goed."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -