RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pensioenfonds PFZW in Zeist stopt met beleggen in olie na miljardenverlies

ZEIST - Pensioenfonds Zorg en Welzijn in Zeist stapt na een miljardenverlies uit beleggingen in grondstoffen. Volgens het Financieele Dagblad verloor PFZW begin dit jaar 4 miljard euro op termijncontracten voor ruwe olie, en dat heeft het fonds niet meer goedgemaakt.

Door de coronacrisis storte de olieprijs dit jaar in, schrijft het FD. De lockdowns zorgden ervoor dat in één klap een groot deel van de vraag naar de grondstof voor benzine, diesel en vliegtuigbrandstof wegviel. In april werd de prijs voor een vat Amerikaanse olie zelfs even negatief: beleggers moesten bijna 40 dollar per vat betalen om van hun olie af te komen.

Eind vorig jaar had PFZW nog voor 8,6 miljard aan oliecontracten uitstaan. Afgelopen kwartaal is dat teruggebracht naar nul. Een woordvoerder zegt tegen het FD dat het fonds definitief geen grondstoffenbeleggingen meer wil.

PFZW is verantwoordelijk voor de pensioenen van werknemers en oudwerknemers in de zorg- en cultuursector. Het is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland. Het grootste Nederlandse pensioenfonds is ABP. Dat belegt nog wel in grondstoffen. De nummer drie, PMT, vind de beleggingen een te hoog risico.

De pensioenfondsen ABP en PFZW maakten gisteren bekend dat hun dekkingsgraad eind oktober onder de 90 procent ligt. Als dat op 1 januari nog steeds zo is, moeten ze korten op de pensioenen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -