Nog weinig respons op gezondheidsonderzoek GGD

© GGDgv
PROVINCIE UTRECHT - De GGD in de regio Utrecht heeft nog maar weinig ingevulde vragenformulieren teruggekregen voor een groot gezondheidsonderzoek. Honderdduizend mensen in de provincie hebben een vragenlijst gekregen. Veel 65-plussers hebben gereageerd, maar in andere leeftijdscategorieën blijft de respons achter, zegt de GGD.
Het gaat om een breed gezondheidsonderzoek. Zo wil de gezondheidsdienst weten of mensen roken, maar bijvoorbeeld ook horen of ze eenzaam zijn of stress hebben. En als dat zo is, waardoor die stress wordt veroorzaakt.
Ook externe factoren spelen een rol, zegt onderzoeker Francoise Schütz: "We willen weten of mensen last hebben van geluid, door bijvoorbeeld wegen of de buren. En ook over de zorg. Geven ze mantelzorg en worden ze daardoor zwaar belast of gaat het eigenlijk wel goed in combinatie met alle dingen die ze doen? Dat willen we allemaal weten."

Corona

De laatste keer dat de GGD dit onderzoek heeft gedaan, is vier jaar geleden. Verwacht wordt dat door de coronapandemie de resultaten anders zullen zijn. Het zou heel goed kunnen dat mensen eenzamer zijn. Ze zouden ook meer stress kunnen hebben. Maar we willen bijvoorbeeld ook weten of ze in de financiële problemen zijn gekomen.
De GGD roept nu vooral de groep tussen 18 en 64 op om alsnog te reageren. "De resultaten van het onderzoek gaan we bespreken met de gemeenten en die kunnen die data gebruiken om de gezondheid in de wijken te verbeteren."
"Omdat de vragenlijst zo breed is opgesteld, kunnen we er veel mee. Na het onderzoek in 2016 zijn er in meerdere gemeenten projecten opgezet om eenzaamheid tegen te gaan. En er zijn ook gemeenten die hebben bijvoorbeeld bewegen onder senioren zijn gaan stimuleren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.