Steigers worden afgebroken, restauratie Domkerk bijna klaar

Bart van Meegen en Wiebe Kloosterman in de Domkerk
Bart van Meegen en Wiebe Kloosterman in de Domkerk © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De jarenlange restauratie van de Domkerk in Utrecht is bijna afgerond. Bouwvakkers halen inmiddels de laatste steigers uit het monumentale gebedshuis in het hartje van de stad.
De opknapbeurt, die drie jaar geleden begon, was hard nodig. Bouwstenen in de kerk waren oud en versleten. Ook glas-in-loodramen, sierbogen en gevels zijn onder handen genomen.

Tufsteen

"Er zijn in de loop der eeuwen tientallen soorten steen in de Domkerk verwerkt", legt voorzitter Bart van Meegen van stichting Vrienden van de Domkerk uit. "Een daarvan is tufsteen en dat gaat eroderen. Door haarscheurtjes komt er vocht in en dat dringt dan verder door in het gebouw. De stenen en ornamenten die niet goed meer waren zijn vervangen."
Ook glas-in-loodramen, sierbogen en gevels zijn onder handen genomen.
Ook glas-in-loodramen, sierbogen en gevels zijn onder handen genomen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Bart van Meegen vanmorgen op Radio M Utrecht
Toch bestaat de Domkerk nog altijd voor het overgrote deel uit middeleeuwse stenen. "Het is ook niet onze bedoeling om er een nieuw gebouw van te maken", zegt Van Meegen. "We willen juist het historische, het monumentale karakter bewaren."

IJzeren staven

Ook de binnenkant van de kerk moest het nodige gebeuren, zegt koster Wiebe Kloosterman. "Het glaswerk wordt gesteund door ijzeren staven die in het natuursteen zitten. Door corrosie drukt het ijzer het steen aan de kant. Dat levert gevaar op, want er gaan daardoor grote stukken kapot."
Koster Wiebe Kloosterman in de Domkerk
De huidige Domkerk is voor het overgrote deel in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. De bouwers metselden de gotische kerk om de toenmalige romaanse kerk, die naarmate de bouw vorderde stukje bij beetje werd afgebroken.
Overigens staat de Domtoren aan de overkant van het Domplein nog wel in de steigers. De restauratie van de losse kerktoren duurt naar verwachting tot 2023.
Theo Kralt van de restauratiecommissie
Theo Kralt van de restauratiecommissie © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.