Corona vandaag: aantal besmettingen blijft dalen, half december mogelijk versoepelingen

PROVINCIE UTRECHT - Premier Rutte en minister De Jonge gaven vanavond een persconferentie over de ontwikkelingen rond de pandemie.

De belangrijkste punten:

- Podia en doorstroomlocaties zoals musea en dierentuinen donderdag weer open
- Als de cijfers blijven dalen eerste versoepelingen vanaf half december
- Verdeel Sinterklaas over aantal dagen
- Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de kerstdagen
- Kortere quarantaine bij geen klachten
- Per 1 december zonder klachten test na contact met besmet persoon
- Per 1 december mondkapjesplicht
- Eerste corona-inentingen verwacht in de eerste maanden van 2021
- Leef gezond om weerstand te verhogen

Besmettingscijfers

Voor de vierde dag op rij is het aantal coronabesmettingen in de provincie Utrecht gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn er 315 besmettingen geconstateerd, gisteren stond de teller op 361.
Top 3 besmettingen

1. Utrecht (71)
2. Amersfoort (39)
3. Stichtse Vecht (16)

Vijfheerenlanden, Woerden, De Ronde Venen en IJsselstein volgen op de voet. In elk van die gemeenten zijn 15 inwoners besmet geraakt.
Er zijn elf mensen opgenomen in het ziekenhuis. Zij komen onder meer uit Amersfoort, Houten, Veenendaal, Woerden, Stichtse Vecht, Baarn, Utrecht en Vijfheerenlanden. Bij het RIVM zijn 7 sterfgevallen gerelateerd aan corona doorgegeven.
Patiënten in Utrechtse ziekenhuizen

UMC Utrecht:
- 21 IC - 37 kliniek
Sint Antonius Nieuwegein:
- 12 IC - 47 kliniek
Meander Medisch Centrum:
- 11 IC - 26 kliniek
Diakonessenhuis:
- 6 IC - 21 kliniek

Landelijk

Ook landelijk zet de afname van positieve coronatests door. Het RIVM heeft 4320 meldingen van nieuwe gevallen gekregen van de GGD'en in het land. Gisteren rapporteerde het gezondheidsinstituut nog 4867 besmettingen.
Het aantal sterfgevallen is wel toegenomen: tussen maandag- en dinsdagochtend kwamen hier 88 meldingen over binnen. De twee dagen ervoor waren het er 45. Niet al deze mensen zijn in de 24 uur ervoor overleden. Deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven.

Langere termijn

De dalingen van het aantal positieve testen is ook op de langere termijn zichtbaar. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers die het RIVM vandaag ook publiceerde. Maar het gezondheidsinstituut waarschuwt ook: de tweede golf neemt veel langzamer af dan bij de eerste golf maanden geleden.
In de provincie Utrecht zijn in de afgelopen week 3052 mensen positief getest op het coronavirus. Vorige week lag dat aantal op 3291 en de weken daardoor 5275 en 6090.
Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoeveel anderen een met corona besmette persoon gemiddeld aansteekt, is ongeveer gelijk gebleven. Volgens berekeningen van het RIVM is het een fractie gedaald, tot 0,89. Vorige week meldde het RIVM een reproductiegetal van 0,91.
Of de daling van de besmettingsgraad ook invloed gaat hebben op de risiconiveau in de provincie is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de beoordeling die het Rijk, de GGD'en en de veiligheidsregio's samen maken. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bepaalt uiteindelijk op welk risiconiveau een regio zit.

Horeca

Horecazaken zoeken alternatieven

Podia

Onder meer musea, bibliotheken, theaters en dierentuinen kunnen donderdag weer open. Muziekpodium TivoliVredenburg in Utrecht kan niet wachten. "Het zullen maar dertig mensen in een ruimte zijn. Maar zodra we dat weer kunnen, grijpen we dat ook en kunnen we publiek toelaten in onze zalen. Het gaat er om om mensen een uitlaapklep en troost te bieden", aldus Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg.

Burgemeester Röell in quarantaine

De burgemeester van Baarn heeft zelf geen klachten, maar één van zijn kinderen is besmet geraakt. De komende tijd werkt hij vanuit huis.

Instanties starten peiling

Eentje speciaal voor ondernemers om precies te zijn. Hoe beleven zij de coronacrisis en is er iets wat instanties voor hen kunnen betekenen? Zijn twee belangrijke onderwerpen die in de vragenlijst terugkomen.

Utrechts Kamerlid heeft corona

Judith Tielen zit thuis op haar zolderkamer in isolatie. Ze heeft weinig klachten dus de Utrechtse kan vanaf de tablet de debatten volgen.

Gratis mondkapjes

Baarn gaat gratis mondkapjes uitdelen aan inwoners met een lager inkomen. Het gaat om mondkapjes die wasbaar en daardoor ook duurzaam zijn. Ze worden komende week per post opgestuurd naar mensen die ervoor in aanmerking komen. De actie is een iniatief van de gemeenteraad en wethouder Jansma is er maar wat blij mee: "Een mooi en sympathiek initiatief."
Ook in Nieuwegein krijgen inwoners die niet zoveel te besteden hebben mondkapjes van de gemeente. Het gaat om drie stuks. "De doelgroep bestaat uit ruim 4.500 inwoners van 12 jaar en ouder die in het bezit zijn van een Stadspas. In de week van 2 november ontvangen deze inwoners de wasbare stoffen mondkapjes via de post", aldus burgemeester Backhuijs in een brief aan de gemeenteraad.

Twee scholen dicht

Basisscholen Wereldkidz Op Dreef in Zeist en De School met de Bijbel in Langbroek hebben te kampen met problemen door corona. Het is niet de eerste keer in de regio dat scholen getroffen zijn door corona. Zo sloot begin deze maand nog basisschool De Achtbaan in Leidsche Rijn nadat zeven docenten positief waren getest en De Werkplaats in Bilthoven stuurde half oktober alle 1300 leerlingen naar huis omdat het aantal besmettingen toenam.

Longpatiënten zijn niet blij

En dat heeft alles te maken met de mondkapjesplicht en dan met name in het openbaar vervoer. De patiënten kunnen vanwege hun ziekte geen mondkapje dragen en vinden het stom dat ze toch een boete krijgen.
De Ov-ombudsman Bram Hansma in Amersfoort is dat met hen eens en eist meer duidelijkheid over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.