RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Man uit Rhenen verdacht van jarenlang verkrachten en stalken van psychisch kwetsbare vrouw

OUDEWATER/RHENEN - Een 63-jarige man uit Rhenen wordt verdacht van jarenlang misbruik en verkrachting van een psychisch kwetsbare vrouw uit Oudewater. Volgens het Openbaar Ministerie stalkte Henk van M. de 30 jaar jongere vrouw ook en deed hij zich bij de zorginstellingen waar zij verbleef voor als haar broer.

Dat kwam vandaag naar voren in een voorbereidende zitting in de rechtbank in Utrecht, waarbij de stand van het onderzoek werd besproken.

Kwetsbare vrouw
Het 33-jarige slachtoffer kwam begin 2016 in contact met de verdachte. Die zou haar in zijn auto hebben meegenomen toen zij in verwarde toestand rondliep in de buurt van het vakantiehuisje van haar moeder in Overberg. Volgens drie familieleden die bij de zitting aanwezig waren, deed hij zich voor als een 'casanova' en maakte hij misbruik van haar kwetsbare psychische toestand.

Ik ram je tanden uit je bek, ik gooi je in de sloot en niemand vindt je meer."
Verdachte volgens OM tegen slachtoffer

Het OM verdenkt Van M. ervan hij de vrouw vierenhalf jaar lang seksueel heeft misbruikt. Daarvoor zou hij haar hebben meegenomen naar stille, afgelegen plekken en hotels. Hij zou haar ook meerdere keren hebben verkracht. Daarbij zou hij dingen hebben gezegd als "Ik ram je tanden uit je bek, ik gooi je in de sloot en niemand vindt je meer." De verdachte zou haar ook hebben gedrogeerd.

Ondanks alles lukte het de vrouw niet om onder de invloed van Van M. uit te komen. Haar familie probeerde hem uit haar buurt te houden, maar dat was tevergeefs. Volgens haar zus werd de vrouw in juni dit jaar door de verdachte tegen haar wil meegenomen naar een hotel. Vanuit het hotel belde zij overstuur haar familie en vroeg om hulp, later die avond zou zij door de verdachte zijn gedumpt bij een tankstation in Woerden. Toen de politie vervolgens de zaak ging onderzoeken deed zij aangifte tegen de man uit Rhenen.

Spaargeld ingepikt
Het OM verdenkt Van M. ook van stalking. Zo zou hij de vrouw en haar familie en vrienden kwetsende e-mails hebben gestuurd en beheerde hij social media-accounts op haar naam. Tegen de regels in zocht hij haar op in de zorginstellingen waar zijn verbleef. Een contactverbod zou hij hebben genegeerd.

Volgens het OM heeft de verdachte zelfs de auto van de vrouw te koop aangeboden. Twee broers en een zus van het slachtoffer, die bij de zitting aanwezig waren, zeggen dat hij ook al haar spaargeld heeft ingepikt door dat op een gezamelijke rekening te zetten. Hun zus zit nu op een veilige opvangplek, maar zou volgens hen mogelijk zo weer met de verdachte meegaan.

Het 33-jarige slachtoffer is onlangs door gespecialiseerde politiemensen over haar aangifte tegen Van M. ondervraagd. De officier van justitie liet vandaag in de rechtszaal doorschemeren dat de verdenkingen tegen Van M. daardoor alleen maar ernstiger zijn geworden.

Psychisch onderzoek
De verdachte mag zijn proces in vrijheid afwachten, onder meer omdat hij gezondheidsproblemen heeft en op vrije voeten beter in staat zou zijn om zijn verdediging voor te bereiden. Daarvan was vandaag in de rechtbank niets te merken. De verdachte en zijn raadsman brachten geen stukken in om zijn vermeende onschuld te bewijzen. Ook had Van M. niet meegewerk aan een psychisch onderzoek en rapportage van de reclassering.

De verdachte beloofde de rechtbank nu wel mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daardoor kan de zaak voorlopig niet inhoudelijk worden behandeld. Dat gebeurt op zijn vroegst volgend jaar februari. Naast het ernstig misbruiken van de vrouw uit Oudewater, wordt hij ook verdacht van verduistering van gehuurde graafmachines en schaarliften. Die zou hij in Polen hebben verkocht. Ook daarvoor staat hij nu terecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -