Utrechtse duivenhouders lichtelijk jaloers op Belgische collega: 'Het is een lot uit de loterij'

© RTV Utrecht / Isabella Hesselink
UTRECHT - Utrechtse duivenhouders kijken toch wel een beetje jaloers naar een collega uit België. Hij verkocht eerder deze week een postduif voor een recordprijs van 1,6 miljoen euro. Een bedrag waar de Utrechters alleen maar van kunnen dromen.
"Het is een lot uit de loterij", vertelt Gilbert van de Berg, houder van 200 duifjes. "Je hoopt dat je zelf zo'n dure er tussen hebt zitten, maar het is een speld in een hooiberg. Dat is leuk, maar daar doe ik het niet voor."
Volgens duivenhouder Joseph Poelstra is de koop van zo'n vogel eigenlijk ook een investering. "De Chinese man die de duif heeft gekocht, is zo hemeltjesrijk. Voor hem is dat geen geld. Mensen denken dat hij 1,6 miljoen euro kwijt is, maar dat is niet zo. Misschien leveren de jonkies wel 40.000 euro op."
Duivenhouders Joseph en Gilbert dromen over miljoenenduif

Aardig bod

De waarde van een duif stijgt dus als het beestje veel wedstrijden wint. Joseph Poelstra heeft wel eens een bod van 60.000 gekregen: "Dat is natuurlijk niet zo veel als de duif van 1,6 miljoen, maar het is ook veel geld."
Toch wilde hij hem niet verkopen. "Ik doe dit al dertig jaar en ik wil mijn stam graag intact houden. Als ik de duif verkoop, dan krijg je hem niet meer terug. Zo'n duif heb ik nodig voor mijn eigen fokkerij", aldus de duivenmelker.
Gilbert van de Berg denkt daar toch iets anders over, als hij zo'n astronomisch bod krijgt. "Dan gaat de duif weg. Je kunt daar niet tegenop werken. Dan heb je de speld uit de hooiberg."
© RTV Utrecht / Isabella Hesselink

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.