Vanaf donderdag kan het weer: cultuur opsnuiven en plezier hebben in dierentuinen of pretparken

© Theater De Kom
UTRECHT - Mensen kunnen vanaf donderdag weer naar theaters, musea, bioscopen en concertzalen. Ook dierentuinen, pretparken, zwembaden, casino's gaan weer open. Boeken uitzoeken in de bibliotheek wordt weer mogelijk en ook de sekswerkers mogen weer aan de slag.
Premier Rutte bevestigde tijdens zijn persconferentie definitief dat de maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publieke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren.
TivoliVredenburg in Utrecht kan niet wachten om weer open te gaan. "Het zullen maar dertig mensen in een ruimte zijn, maar het gaat erom om mensen een uitlaapklep en troost te bieden", zegt Jeroen Bartelsem, directeur van het muziekpodium. Ook Dierenpark Amersfoort is verheugd.
Vanavond werd ook bekend dat je thuis weer drie mensen per dag mag ontvangen in plaats van twee en ook buiten mag je weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig.
Het twee weken durende pakket was volgens het kabinet nodig om een extra 'boost' te geven aan de maatregelen die half oktober werden ingesteld. Op die manier zou het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag gaan, waardoor ook de overbelaste zorg eerder meer lucht zou krijgen.

Eerdere maatregelen blijven van kracht

Alle maatregelen die op 14 oktober ingingen, blijven voorlopig van kracht. Eet- en drinkgelegenheden blijven dus dicht, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en tussen 20.00 uur en 07.00 uur mag geen alcohol worden verkocht. Ook teamsporten mogen alleen op 1,5 meter afstand en met hooguit vier deelnemers.
Daarnaast blijft het dringende advies overeind om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan, blijft de oproep voor iedereen ouder dan 13 jaar om in het openbaar vervoer en publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het kabinet werkt nog aan een mondkapjesplicht. Daaraan wordt de laatste hand gelegd, naar verwachting kan de plicht op 1 december van kracht worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.