Poging om sluiting spoedeisende hulpafdelingen te voorkomen mislukt

VIJFHEERENLANDEN - De omstreden Houtskoolschets Acute Zorg, waarbij spoedeisende hulpafdelingen dreigen te verdwijnen, is nog niet van de baan. Een motie van de SP is nipt verworpen in de Tweede Kamer (68 voor, 69 tegen).
Het kabinet wil de acute zorg efficiënter organiseren. In de zogenoemde Houtskoolschets suggereert het Ministerie van Volksgezondheid volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) om het aantal spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) terug te brengen van 87 naar 30 tot 40 en samen te voegen met huisartsenposten. Een aantal spoedeisende hulplocaties zou dan overblijven voor complexere zorg.
Als de plannen doorgaan zouden onder meer de SEH's van het Diakonessenhuis, St. Antonius Leidsche Rijn en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem sluiten, stelt de NVSHA. In het laatste geval zou dit ook inwoners van Vijfheerenlanden treffen. Vorige week startten tegenstanders al een petitie die zo'n 20.000 keer is getekend.
Vijfheerenlanden vreest voor schrappen spoedeisende hulp
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen uitte vorige week haar ongenoegen over het plan, dat volgens het ministerie een 'discussiestuk' is.
SEH-artsen vrezen halvering aantal spoedeisende hulpafdelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.