Verbreekt de provincie vandaag de vriendschap met de Chinese regio Guangdong?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Al 25 jaar onderhoudt de provincie Utrecht een vriendschapsband met de Chinese regio Guangdong. Nog vlak voordat de coronacrisis daar uitbrak, stapte gedeputeerde Robert Strijk met Utrechtse ondernemers op het vliegtuig naar China om daar economische deals te sluiten. Maar door de alsmaar groeiende kritiek op het schenden van de mensenrechten zou die reis zomaar weleens de laatste geweest kunnen zijn. Vandaag beslist de provincie of Utrecht nog wel vrienden met China wil blijven.
"Als je kijkt naar de mensenrechten in China en ook in de provincie waar Utrecht specifiek een relatie mee heeft, worden die met voeten getreden. We hebben het natuurlijk over de Oeigoeren, maar ook in Guangdong is er een aantal mensen dat verdwenen is. Dat zijn geen incidenten, dat is stelselmatig", zegt Statenlid Jeroen van Oort (ChristenUnie).
Het schenden van mensenrechten, het arbeidsrecht en de gehele democratische situatie in China maakt het volgens Van Oort moeilijk om een vriendschap te onderhouden. "Het vervelende is dat als je met individuen en bedrijven relaties aan wilt knopen, dat daar dan automatisch door het communistische systeem de Chinese overheid achter zit. Daar willen we helemaal niets mee te maken hebben."
Het is de vraag of je als overheid een bemiddelende rol wilt spelen met een andere overheid die letterlijk bloed aan z'n handen heeft
Jeroen van Oort - CU-Statenlid
Volgens het ChristenUnie-Statenlid heeft China bloed aan z'n handen. "Het is de vraag of je als overheid een bemiddelende rol wilt spelen met een andere overheid die letterlijk bloed aan z'n handen heeft. Er zijn een hoop Chinezen die absoluut deugen, maar de Chinese overheid deugt absoluut niet."

Voor- en tegenstanders

Het debat over het verbreken van de band met Guangdong wordt nog spannend, verwacht Van Oort. "Als ik naar de recente commissievergadering luister, dan zijn er ruwweg drie smaken: de VVD met acht zetels wil gewoon doorgaan. Aan één kant van de VVD zit een groep van zo'n twintig Statenleden die wil stoppen, aan de andere kant heb je een groep van ongeveer twintig Statenleden die zegt dat je wel moet doorgaan, maar dat je veel strengere eisen moet stellen aan de voorwaarden."
Voor de ChristenUnie is het in ieder geval een uitgemaakte zaak: "Wij stoppen er liever nu helemaal mee. Dat is een veel sterker signaal, denken wij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.