RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: cybercrime-bende lichtte 200 bejaarden op voor bijna 4 miljoen euro

AMERSFOORT - Een cybercrime-bende, die onder meer opereerde vanuit Amersfoort, wordt verdacht van diefstal van bijna 4 miljoen euro van bejaarde rekeninghouders van grote banken. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend tijdens een tussenzitting in de zaak tegen zes verdachten in de Utrechtse rechtbank.

Volgens het OM hadden de verdachten het bewust voorzien op senioren. Er is in totaal tweehonderd keer aangifte gedaan. De gemiddelde leeftijd van de gedupeerden is 72 jaar, zegt het OM. Om potentiŽle slachtoffers te benaderen gebruikten zij onder meer een bel-lijst van een leverancier van val-alarminstallaties.


Oplichting en inbraak
Het OM verdenkt de vijf mannen en een vrouw van deelname aan een criminele organisatie, waarin zij verschillende rollen hadden. Zij deden zich bij slachtoffers voor als medewerkers van de fraudehelpdesk van hun bank. Ze waarschuwden dat hun rekening was gehackt en haalden de ouderen over om hun geld naar een zogenaamd 'veilige rekening' over te maken. In andere gevallen zou met afgetroggelde inlogcodes zijn ingebroken in de rekeningen van gedupeerden.

In een andere zaak tegen twee verdachten bleek dat het geld van gedupeerden via rekeningen van geldezels (money mules) werd weggesluisd naar het buitenland en werd omgezet in bitcoins en andere cryptomunten. De verdachten worden ook beschuldigd van witwassen van in totaal ruim 4 miljoen euro. Het OM heeft aan de autoriteiten in andere landen rechtshulpverzoeken gedaan.


Amersfoortse jongeren
Het onderzoek naar de zaak wordt door de politie in Amersfoort geleid. Daar woont ook een van de hoofdverdachten. De politie kwam de 22-jarige Robin S. op het spoor, doordat opvallend veel jongeren in de regio hun bankpasjes kwijtraakten. Zij zouden hun bankrekeningen aan de verdachten ter beschikking hebben gesteld om geld van de slachtoffers weg te sluizen.

De advocaat van S. betoogde dat haar cliŽnt geen cent met phishing heeft verdiend en alleen maar schulden had, maar volgens de officier van justitie heeft hij al zijn geld uitgegeven in bordelen en casino's. Hij zou bovendien jonge meisjes hebben geronseld en in de problemen hebben gebracht door hun bankpassen te gebruiken. Toen hij daar door de politie over werd aangesproken, zou hij gewoon zijn doorgegaan.


De andere vijf verdachten komen uit verschillende delen van het land, onder meer uit Hilversum, Assen en Veendam. Ze zijn tussen de 22 en 31 jaar oud en hebben tot nu toe niets willen zeggen over de verdenkingen. Als het onderzoek verder is gevorderd, zouden ze volgens hun advocaten wel verklaringen willen afleggen.

Zaak gaat nog lang duren
Volgens het OM is het strafdossier bijna klaar, maar de zaak wordt voorlopig nog niet inhoudelijk behandeld. Vier van de verdachten zitten in voorarrest. De verdediging vreest dat het onderzoek nog zeker 9 maanden gaat duren en vroeg de rechtbank daarom de verdachten die in voorarrest zitten het proces in vrijheid af te laten wachten. Volgens verschillende advocaten zullen hun cliŽnten ook niet opnieuw in de fout gaan.


Het OM verzette zich tegen schorsing van de hechtenis, omdat uit ervaring zou blijken dat verdachten dan gelijk weer verder gaan met hun oplichtingspraktijken. Zo was een van de verdachten, een 23-jarige man uit Hilversum, ook al betrokken bij andere zaken. In verband daarmee hangt hem al een lange celstraf boven het hoofd. De rechtbank besliste uiteindelijk dat de verdachten voorlopig vast blijven zitten.

De rechtszaak gaat verder op 10 februari volgend jaar, dan is er een zogenoemde regiezitting gepland waarop de laatste details voor de inhoudelijke behandeling worden besproken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -