Veenendaal sluit 'illegale' maaltijdenservices vanuit huis: 'Ben er kapot van'

© Michel van Dijk
VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal heeft twee particulieren op de vingers getikt omdat zij vanuit hun huis maaltijden verkochten zonder dat ze daarvoor de benodigde papieren hadden. Ze moesten hun handel direct staken, omdat anders een boete van 2500 euro dreigde. "Het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegzakte", zegt Michel van Dijk uit Veenendaal. Hij is een van die particulieren die zijn onderneming aan huis moest sluiten.
Het idee voor een eigen onderneming in Indonesische maaltijden leek de 29-jarige Veenendaler zo leuk. Na jarenlang zelf in de horeca te hebben gewerkt en de koksopleiding te hebben gedaan, besloot hij in september voor zichzelf te beginnen.
"De familie van mijn vader komt uit Indonesië en ik merkte dat er veel vraag was naar Indonesische maaltijden. Ik wilde daar een authentieke smaak aan toevoegen. Dus niet wat je krijgt bij die standaard keukens, maar gewoon vers. Dus toen heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben ik mijn onderneming via Facebook gaan promoten."

Woningbouwvereniging en gemeente op de stoep

Maar na wekenlang hard werken met gemiddeld acht à negen klanten per dag, kwam er vorige week plots een einde aan Michel's sprookje. "Vorige week dinsdag ontving ik plots huisbezoek van de woningbouwvereniging. Zij gaven aan dat er geen verkopen gedaan mochten worden vanuit het huis en dat er een uithuiszetting zou plaatsvinden als ik door zou gaan." Een dag later meldde ook de gemeente zich bij hem.
"Ik kon het niet geloven wat ik hoorde: het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegzakte. Alles wat je hebt nemen ze van je af en je kan en mag helemaal niks meer. Ik kan m'n complete voorraden gaan weggooien en het complete netwerk dat ik heb opgebouwd, is weg. Ik ben er gewoon kapot van."
Hoewel Michel nu zonder werk en onderneming zit, gaat hij niet bij de pakken neerzitten. "Ik wil nu wel gaan kijken of ik mijn onderneming alsnog op een andere locatie verder kan laten gaan. Dat ben ik nu aan het onderzoeken."

Meerdere ondernemingen gesloten

In een persbericht toont de gemeente begrip voor de particulieren. "Vanwege de coronacrisis kampen veel werkgevers en zelfstandige ondernemers met substantieel omzetverlies. Ondanks de steunmaatregelen van de rijksoverheid kan dit tot gevolg hebben dat bedrijven failliet gaan of mensen hun baan verliezen. Mensen die thuis komen te zitten, richten zich begrijpelijk op mogelijkheden om geld te verdienen, bijvoorbeeld door het starten van een eigen bedrijf aan huis."
Toch is dat niet de bedoeling. Er zijn nou eenmaal regels om afhaalmaaltijden te mogen verkopen, zegt burgemeester Gert-Jan Kats. "Niet om het ingewikkeld te maken, maar om te zorgen dat de werkzaamheden hygiënisch en veilig gebeuren en om te voorkomen dat omwonenden (stank)overlast ervaren." Zo moet de plaats van het bedrijf voldoen aan het bestemmingsplan en is er een exploitatievergunning nodig.
Een woordvoerder van de gemeente laat overigens weten nog 'meerdere' adressen op het oog te hebben waar mogelijk illegaal maaltijden worden verkocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.