Poederbrief aangetroffen op kantoor in Leusden, derde brief in regio in twee dagen

Archief (bewerking RTV Utrecht).
Archief (bewerking RTV Utrecht). © Jacqueline Macou, Pixabay
LEUSDEN - En weer is er in de provincie Utrecht een poederbrief gevonden: gisteren gebeurde dat al in Amersfoort en Utrecht. Vandaag werd er één aangetroffen bij een kantoor op de Kastanjelaan in Leusden.
Ook in Amsterdam was het raak: daar werden vanochtend bij twee bedrijven en een ziekenhuis soortgelijke brieven gevonden. De stand staat daarmee in totaal op 15 gevallen.
Gisteren werden ook al poederbrieven gevonden op zes plekken in Amsterdam, één locatie in Best, twee adressen in Rotterdam, en panden in Amersfoort en Utrecht. Doelwitten waren ziekenhuizen, hotels, een pand van de Persgroep in Rotterdam, een drukkerij en een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam waar onder meer Het Parool, Trouw en De Volkskrant zitten.

'Poeder niet gevaarlijk maar ook geen poedersuiker'

In Amersfoort kwam er gisteren een brief binnen bij de uitgever van het Nederlands Dagblad aan de Berkenlaan. Een receptioniste daar maakte de brief open en zag al snel dat er een rare stof in de envelop zat. Hoofdredacteur Kuijper vertelde vanmorgen over de ervaring op NPO Radio 1: "Het was een stof die er voor de argeloze ontvanger gevaarlijk uitziet. Waarvan je ziet: dit is niet iets wat je in de keuken gebruikt."
De eerste reacties waren op het kantoor in Amersfoort laconiek, aldus de hoofdredacteur. Maar uiteindelijk werd besloten om de politie in te schakelen. Over wat er precies in de brief zat, wilde Kuijper weinig kwijt om het politieonderzoek niet te dwarsbomen. "Ik weet wat er in zat. Het was niet gevaarlijk maar het was ook geen poedersuiker of bakpoeder zodat je denkt: het was een slechte grap."
Over de motivatie van degene die de brief heeft verstuurd, was Kuijper kort: "Angst inboezemen. De strekking van de hele zending was niet: ik heb per ongeluk iets in een envelop gedaan." Ook het poeder in de brieven die op andere plekken werden bezorgd, was niet gevaarlijk en er zijn tot nog toe geen gewonden gevallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.