Kan je carbidschieten in de provincie Utrecht nu er een vuurwerkverbod is?

© ANP
UTRECHT - "Wegens extreme drukte zijn we bijna uitverkocht en telefonisch niet bereikbaar." Wie melkbusshop.nl belt, hoort deze voicemailtekst. De webwinkel is een bekend verkooppunt voor carbidschieten, een plattelandstraditie die ook in andere gemeenten en regio's een vlucht neemt nu er vanwege corona een vuurwerkverbod is ingesteld om de ziekenhuizen geen extra werk te bezorgen.
De toenemende populariteit van carbidschieten baart meerdere gemeenten en regio's zorgen, zeker als mensen met onvoldoende kennis ermee aan de slag gaan in bewoonde gebieden. Carbidschieten is in Midden-Nederland vooral populair in plaatsen als Eemnes, Hoogland, Bunschoten, Werkhoven, Woudenberg en Bilthoven.
In onder meer De Bilt is bezorgdheid over de melkbusexplosies. De plaatselijke GroenLinks-fractie wil een verbod. Nu is carbidschieten in de gemeente tussen 10.00 en 18.00 uur nog toegestaan op Oudjaarsdag. Fractievoorzitter Henk Zandvliet van GroenLinks vraagt zich af of het college weet dat 6 procent van het vuurwerkletsel afkomstig is van carbidschieten.
Ook in de gemeente Utrecht is het afschieten van carbid in principe toegestaan, zelfs in de bebouwde kom. "In het landelijke vuurwerkverbod is geen verbod op carbidschieten opgenomen. Ook binnen de APV van onze gemeente is hierover geen bepaling opgenomen", zegt een woordvoerder. Toch is het in de stad eigenlijk niet mogelijk, want wie aan de slag wil met carbid moet wel degelijk rekening houden met de veiligheid en geluidsoverlast.

Maximaal met z'n tweeën knallen vanwege corona

Deze week nog gaan acht regio's in het land in overleg om te kijken hoe er één lijn kan worden getrokken. De Veiligheidsregio Utrecht schuift niet aan. "Wij zijn geen partij in zo'n overleg momenteel", zegt een woordvoerder. "Carbidschieten wordt onder de huidige noodverordening toegestaan. Maar dan wel met maximaal twee personen in verband met de regels tegen groepsvorming. Er mag dan dus geen publiek bij zijn en het mag dus ook niet zo ingericht worden dat het op aanwezigheid van publiek gericht is, want dan wordt het een evenement. Of er nog iets verandert, hangt af van de ontwikkelingen in de komende tijd."
Net over de provinciegrens is een carbidschietevenement in Nijkerkerveen inmiddels afgelast. "Het is niet mogelijk om binnen de huidige regelgeving een passende oplossing te vinden en we moeten onze verantwoording hierin nemen. Ook kunnen we niet aan de voorbereidingen beginnen met de huidige stand van zaken. Natuurlijk gaat deze beslissing ons aan het hart, maar we kunnen helaas niet anders."
Wat is carbidschieten?

Carbidschieten is het in een (melk)bus, container, verfbus of opslagvat op explosieve wijze verbranden van acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen.

De bus wordt afgesloten met een deksel of een (plastic) bal. Er vormt zich dan ethyn, dat door een ontstekingssysteem ontstoken wordt met een harde knal. De deksel of de bal schiet vervolgens uit de bus en komt tientallen meters verderop terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.