Danny de Vries begint aan eerste week als burgemeester van Oudewater: 'Ik wilde vroeger al burgemeester worden'

OUDEWATER - Danny de Vries is afgelopen maandag officieel burgemeester van Oudewater geworden. De Vries heeft amper politieke ervaring, maar is op het gebied van communicatie door de wol geverfd. Juist die laatste eigenschap is ongetwijfeld een belangrijke reden geweest dat juist hij is gekozen voor het stadje. Vandaag ging De Vries eens op de markt kennismaken met de inwoners van zijn gemeente.
Wie de nieuwe burgemeester wil ontmoeten, kan het beste op woensdag even naar de markt. De Vries wil daar elke week een rondje maken om zoveel mogelijk Oudewaternaren te ontmoeten. "Ik heb ooit zelf op de Albert Cupymarkt gewerkt. Daar verkocht ik drie voor een tientje, haarlak enzo."
De Vries voelt zich duidelijk als een vis in het water op de markt en zijn tactiek werkt. Al snel spreken mensen hem aan. "Gefeliciteerd hoor", zegt een mevrouw die de burgemeester vervolgens uitgebreid haar verhaal begint te vertellen.
Danny de Vries op de markt in Oudewater
Danny de Vries op de markt in Oudewater © RTV Utrecht

Van communicatieman naar burgervader

Danny de Vries is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in crisiscommunicatie. Daarvoor werkte hij als verslaggever voor RTV Oost. Dat is nog eens wat anders dan burgemeesters van andere steden, die meestal doorstromen na een functie als wethouder of gedeputeerde. "Het leuke is dat je met een andere blik naar het ambt kijkt. Ik was en ben een ondernemer en wil ook een ondernemende burgemeester zijn."
Eén van de eerste mensen die hem feliciteerden toen bekend werd dat De Vries was voorgedragen, was Sjors Fröhlich. Fröhlich is nu burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden en heeft net als De Vries een achtergrond in de journalistiek. "Ik ga gauw even bij 'm op de koffie", zegt Danny de Vries.
Het is weer eens wat anders, burgemeester worden van een prachtige stad als Oudewater. Toch zat het al lang in het hoofd van De Vries. "Mijn moeder vertelde me van de week dat ik blijkbaar als kleine jongen al zei dat ik journalist óf burgemeester wilde worden. Geweldig toch", lacht De Vries.
Ik sta voor een inclusieve samenleving
Danny de Vries
Gisteravond was de begrotingsraad in Oudewater, dus de nieuwe burgemeester kreeg meteen een goed kijkje in de politieke keuken van het stadje. Vandaag staat het openen van de mailbox op de agenda en natuurlijk zijn er allerlei dossiers waar De Vries in moet duiken. "Ik wil aan de ene kant mijn burgermeesterschap invullen met waken en aan de andere kant met binden. Ik sta voor de inclusieve samenleving, dus ik wil er echt voor alle Oudewaternaren zijn. Of het nou geelbuiken zijn of import, mensen met een beperking of de LHBTIQ+-community."
Danny de Vries woont nu nog in Rotterdam, maar verhuist vanaf januari naar het centrum van Oudewater met zijn echtgenoot Martijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.