RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groot tekort aan toiletten door horecasluiting: 'Wij vinden het onverteerbaar'

PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten zijn erg afhankelijk van horeca als het gaat om toiletaanbod. Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting. De jaarlijkse ranglijst van meest toiletvriendelijke gemeenten laat drastische verschillen zien met en zonder horeca.

De Maag Lever Darm Stichting en de HogeNood-app, de grootste wc-database in Nederland, keurden het aanbod in heel Nederland. Erg tevreden zijn ze niet met de resultaten. Blijf investeren in zelfreinigende openbare toiletten, is de boodschap. "Juist in deze tijd van horecasluiting zien we hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten," aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. "Het mes snijdt aan twee kanten: deze toiletunits zijn ook toegankelijk als je een beperking hebt, en ze zijn altijd schoon, wat ze gelijk coronaproof maakt."

Van de 7.000 toiletten die in de HogeNood-app staan, zijn er volgens de Maag Lever Darm Stichting slechts een kleine 600 toiletunits in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo'n 430 altijd open. "Ter vergelijking: in het centrum van Parijs staan zo'n 750 openbare toiletten voor iets meer dan twee miljoen inwoners, per inwoner dus meer dan tien keer zoveel."

Berekeningen
Bij het opstellen van de ranglijsten van toiletvriendelijkste gemeenten is dit jaar voor het eerst een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. Ook is gekeken naar hoeveel inwoners in een gemeente een openbaar toilet moeten delen. Zo wordt duidelijk welke gemeenten wel voorzieningen bieden als de horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten, zoals op dit moment het geval is vanwege corona.

Utrecht
Kijkend naar de ranglijsten scoort Utrecht goed als de horeca wel wordt meegerekend. De stad staat tweede bij de grote steden, achter koploper Rotterdam, en is vijfde bij alle gemeenten. Amersfoort eindigt als negende. Zonder horeca is van de gemeenten in de provincie Utrecht alleen Bunschoten nog net terug te vinden in de top-10.

Oudewater en Montfoort
Toeristische gemeenten blijken goed te scoren met openbare toiletunits bij jachthavens en strandopgangen. Met alleen de toiletgebouwen in de openbare ruimte meegerekend zijn Súdwest-Fryslân, Schouwen-Duiveland en Schiermonnikoog respectievelijk de best scorende grote, middelgrote en kleine gemeente. Kijkend naar alle gemeenten van Nederland is Druten de meest toiletvriendelijke plaats. De horeca is hierbij meegerekend. Oudewater en Montfoort zijn terug te vinden bij de slechtst scorende gemeenten. Er zijn in Montfoort zelfs geen openbare of opengestelde toiletten volgens de opstellers van ranglijst.

Meer over de totstandkoming van de ranglijsten vind je hier.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -