Houtense bestsellerschrijver Rutger Bregman in de prijzen met 'De meeste mensen deugen'

© ANP
HOUTEN - De NS Publieksprijs is dit jaar gewonnen door Rutger Bregman met zijn bestseller De meeste mensen deugen. Dit werd gisteravond bekendgemaakt in het praatprogramma M op NPO 1.
In zijn wereldwijd verschenen boek beschrijft Bregman een nieuwe geschiedenis van de mens. De 32-jarige historicus uit Houten geeft nieuwe antwoorden op oude vragen als: Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede? Bregman verweeft daarbij de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. "Het is een groot geschenk dat zoveel mensen zo'n dik boek willen lezen over geschiedenis en antropologie", reageerde de winnaar bij M.
Een ander boek dat kans maakte op de prijs was BASTA van Edwin Schoon, waarin onder meer de Utrechtse jeugd van Marco van Basten wordt beschreven. Ook Herman Finkers, Geert Mak, Astrid Holleeder en Roxane van Iperen waren genomineerd.
De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken en tevens de bekendste boekenprijs in de volwassenenliteratuur. Lezers konden een maand lang stemmen. Dat is bijna 160.000 keer gedaan. De meeste mensen deugen kreeg 26 procent van het aantal uitgebrachte stemmen.
De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het Jaar 2020, een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7500 euro en een jaar lang gratis eerste klas reizen met de trein. Stemmers maken ook kans op een jaar gratis treinen en ook nog eens op een stel boeken.
De NS gaf de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken de afgelopen weken cadeau door middel van miniboekjes. Daarvan werden er 26.700 via boekhandel en bibliotheek verspreid. Ze circuleerden ook via het Instagram-account van de NS.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.