Vrachtwagenchauffeur die fietsster overreed, negeerde bewust toegangsverbod in Hekendorp

© 112mediautrecht
OUDEWATER/HEKENDORP - "Het is een wonder dat zij nog leeft!" Dat zei de officier van justitie vanochtend tijdens de rechtszaak tegen een vrachtwagenchauffeur die vorig jaar in Hekendorp een ernstig verkeersongeluk veroorzaakte, waarbij een oudere vrouw op de fiets zwaargewond raakte.
De 42-jarige chauffeur uit Neerijnen reed op 10 juli vorig jaar aan het eind van de ochtend de smalle Hekendorpse Buurt bij Oudewater op, waar hij met zijn zware vrachtwagencombinatie niet mocht komen. Een tegemoetkomende fietsster kreeg te weinig ruimte, viel en kwam onder een wiel van de aanhanger terecht.
Haar armen en handen leken wel een legpuzzel.
Echtgenoot van slachtoffer

Handen en armen verbrijzeld

Op borden bij de smalle landweg in Hekendorp is aangegeven dat de weg is afgesloten voor voertuigen langer dan 12 meter en zwaarder dan 15.000 kg. De combi van de chauffeur was bijna 19 meter lang en woog bijna 56.000 kg. Hij had het bord gezien en wist dat zijn wagen te lang en te zwaar was. De fietsster had hij ook gezien, maar hij dacht dat er genoeg ruimte was om te passeren en reed stapvoets: ongeveer 14 km/u.
Toen de chauffeur een klap hoorde zag hij in zijn spiegel dat de vrouw roerloos onder een linker wiel van de aanhanger lag. Hij reed een stukje achteruit, zodat haar armen vrij kwamen. Maar toen zij roerloos bleef liggen, dacht hij dat zij dood was, vertelde hij snikkend. Uiteindelijk bleek zij nog te leven, maar zij was er zeer ernstig aan toe. Haar armen en handen waren verbrijzeld en zij was gewond aan haar hoofd. De vrouw moest vele operaties ondergaan en had ruim een jaar nodig om te revalideren.

Geen ruimte

Uit onderzoek van de politie blijkt dat op de plek waar de vrouw viel slechts 40 centimeter weg vrij was. Bovendien is de berm daar verhoogd. Volgens de officier van justitie is zij uit balans geraakt, doordat de vrachtwagen haar schampte. Vervolgens zou zij met haar trapper de berm hebben geraakt, waarna zij met haar stuur tussen de vrachtwagen en de aanhanger haakte en viel.
De ruimte die de chauffeur voor de fietsster overliet zou extra klein zijn geweest, omdat hij uitweek voor de kruin van een boom. Daar herinnert de man zich echter niets van. Het was het de eerste keer dat hij op de Hekendorpse Buurt reed, maar volgens hem rijden er vaak te zware vrachtwagens op dit soort smalle wegen. Onbewust zouden chauffeurs in de agrarische sector zich niet aan de borden houden. "We rijden steeds langs bomen en dingen, dat is nou eenmaal ons werk", zei hij.

Had moeten stoppen

Volgens het Openbaar Ministerie is de chauffeur schuldig aan veroorzaken van een ongeluk met ernstige gevolgen. Hij hield zich niet aan het toegangsverbod en had uiterst voorzichtig moeten zijn toen hij besloot de weg toch in te rijden. Hij had moeten stoppen toen hij de fietsster zag, vond de officier. De man is 14 jaar geleden al eens veroordeeld voor een ongeluk waarbij een fietser betrokken was. Hij kwam er toen vanaf met een voorwaardelijke rijontzegging.
Ik heb een vrouw en twee kinderen. Er mot toch brood op de plank komme.
Chauffeur over mogelijke rijontzegging
Eigenlijk zou hij nu zijn rijbewijs moeten inleveren, zei de officier van justitie. Maar zij woog mee dat er veel tijd verstreken is sinds het ongeluk en dat het gezin van de chauffeur afhankelijk is van zijn inkomen en rijbewijs. Het OM eist daarom nu opnieuw een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast zou de man een werkstraf van 120 uur moeten uitvoeren.

Vergiffenis

Volgens zijn advocaat valt de chauffeur niet te verwijten dat hij zijn snelheid niet verder heeft teruggebracht, hij reed al stapvoets. Achteraf gezien was het misschien beter geweest om te stoppen, maar haar cliënt dacht destijds het juiste te doen. Zij vroeg de rechtbank haar cliënt vrij te spreken van het veroorzaken van gevaar op de weg en het te laten bij een deels voorwaardelijke taakstraf.
Het slachtoffer zat in de rechtszaal samen met haar man vlak achter de chauffeur. Zij wilde niet dat haar slachtofferverklaring tijdens de zitting werd voorgelezen. "Die man heeft het al moeilijk genoeg", vond zij. Toen hij zich aan het slot van de zitting omdraaide en haar zijn excuses aanbood, zei de gelovige vrouw dat zij hem vergeeft.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op donderdag 3 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.