Gepensioneerde wethouder Vianen over miljoenenclaim betonbedrijf: 'Amerikaanse toestanden'

VIJFHEERENLANDEN - "Idioot hoog" noemt in 1991 de wethouder financiën van Vianen, Kor Moree, de claim van 117,5 miljoen gulden waarmee een deurwaarder vlak voor kerst bij het stadhuis op de stoep staat. Afzender: Niemans Beton. Wat de wethouder dan nog niet weet, is dat de rechtszaak tussen de gemeente en het betonbedrijf tot de dag van vandaag voortduurt.
Vianen is al meer dan veertig jaar lang verwikkeld in een rechtszaak tegen Niemans Beton. De gemeente verkocht in de jaren zeventig een stuk grond aan de betonfabrikant, maar leverde dat zeven jaar later dan afgesproken. Vaststaat dat de gemeente Niemans Beton daarom een schadevergoeding moet betalen van waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's. Dinsdag doet het gerechtshof uitspraak.
"We kunnen gewoon even kijken wat we er nog van weten." De inmiddels 90-jarige Kor Moree wil wel vertellen over het begin van de zaak-Niemans, maar dekt zich graag nog even in. Zijn geheugen laat hem echter nog niet in de steek. Sterker nog, hij kan zich de bewuste dag waarop de miljoenenclaim binnenkomt nog precies herinneren.

Meneer Moree, bent u klaar om terug in de tijd te gaan?

"Ja, zeker. Het is alleen lang geleden, hè?"

27 jaar na uw pensioen gaat het nog steeds over de zaak-Niemans. Had u dat ooit gedacht?

"Nee, dat had ik niet gedacht. Toen ik wegging, stond het er redelijk gunstig voor, maar dat is later toch wel iets anders geworden."
Wethouder Moree noemt de claim van 117,5 miljoen gulden in 1991 'idioot hoog'.
Wethouder Moree noemt de claim van 117,5 miljoen gulden in 1991 'idioot hoog'. © De Vijfheerenlanden, 16 januari 1991
Het is een idioot hoog bedrag. Dat vind ik nog steeds.
Kor Moree, oud-wethouder Vianen

Wat weet u nog van het moment dat u de claim in handen kreeg?

"Dat moment weet ik nog wel. 21 december 1990, op een vrijdag. Iedereen was al met kerstvakantie en toen kreeg ik de claim in handen. Toen wist ik het even niet. Ik dacht: hoe handel je in zo'n zaak? Een claim van 117 miljoen krijg je niet elke dag op je bord. Daarna hebben we onze advocaat ingeschakeld."

Dus u ging met buikpijn de kerst in?

"Nou ja... Je denkt er wel over na en belt erover. Je moet alleen altijd de positieve kant zien. Ik denk dan: oh, dat lossen we wel op!"

Ja? Ook met 117,5 miljoen gulden?

"Ja, ik zei toen: het is een idioot hoog bedrag. Dat vind ik nog steeds."

En het is inmiddels euro geworden...

"Dat las ik, ja."
We moeten ver terug in de tijd voor het begin van wat inmiddels bekendstaat als de langstlopende rechtszaak van Nederland. Samengevat gaat het over een stuk grond dat de gemeente Vianen (dan nog het Industrieschap Hagestein-Vianen) verkoopt aan betonfabrikant Niemans Beton. De gemeente levert de grond uiteindelijk in 1982, zeven jaar later dan de afspraak.
Het gevolg: Niemans kan niet uitbreiden, volgens de advocaat precies in de topjaren van de betonwereld. Het bedrijf eist daarom een schadevergoeding van de gemeente. 'Niet nagekomen afspraak gaat Vianen geld kosten' kopt het dagblad De Vijfheerenlanden in 1989. Twee jaar later blijkt dat het gaat om veel geld. De claim bedraagt 117,5 miljoen gulden.
De gemeenteraad Vianen 1974-1978 met als vierde van rechtsboven wethouder Moree.
De gemeenteraad Vianen 1974-1978 met als vierde van rechtsboven wethouder Moree. © Privéarchief

U was wethouder financiën en wist ook dat als de gemeente 117,5 miljoen gulden moest betalen, de rapen gaar zouden zijn...

"Je kunt er niet vanuit gaan dat je dat betalen moet. Het moet toch minder worden dan men vraagt. Ik ben er nooit vanuit gegaan dat de gemeente dat zou moeten betalen."
Het was gewoon een kwestie van: we zien hoe dat proces afloopt.
Kor Moree, oud-wethouder Vianen

Nee, maar misschien wel 50 miljoen of 60... dat is ook veel!

"Zo ver heb ik toen niet gerekend. Het was gewoon een kwestie van: we zien hoe dat proces afloopt."

Eén ding leek wel duidelijk: u was niet van plan te betalen, of wel?

"Als de rechter beslist dat je moet betalen, dan moet je betalen. Maar op dat moment waren we dat zeker niet van plan. Ik sprak namens de gemeente. En voor een relatief kleine gemeente, zulke grote bedragen... Dat staat in geen verhouding tot waar men dagelijks mee bezig is. Het zijn Amerikaanse toestanden."
Het lukt wethouder Moree in de jaren erna niet om de rechtszaak tegen Niemans Beton tot een einde te brengen. De hand gaat op de knip, want de provincie let extra op de uitgaven van Vianen. De schadeclaim hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de gemeente, tot de rechter in 1993 besluit: Vianen hoeft Niemans Beton niets te betalen. Wethouder Moree gaat dan met pensioen.
Tegen de plaatselijke krant Het Kontakt zegt hij bij zijn afscheid: "Ik heb wel enige tijd zorgen gehad over de gigantische claim Niemans Beton heeft tegen de gemeente Vianen. Gelukkig heeft de rechter ons gelijk gegeven, maar de kou is formeel nog niet uit de lucht. (Niemans Beton gaat immers in hoger beroep, red.). Desondanks heb ik goede hoop dat de claim niet toegekend wordt."
Kor Moree bij zijn afscheid als wethouder in 1993.
Kor Moree bij zijn afscheid als wethouder in 1993. © Peter Verbeek

Het staat er nu wel heel anders voor, hè?

"Ja, die hoop is ijdele hoop gebleken. Dat is heel vervelend, maar het is zo. Ik was redelijk optimistisch, maar kennelijk is het in de loop der jaren niet mogelijk gebleken."
Hij doelt op het vinden van een oplossing. Dat lukt ook de opvolgers van Moree niet. Wethouders en burgemeesters krijgen het dossier onder zich, om het vervolgens steeds weer door te geven aan de volgende. Vele onderzoeken en rechtszaken volgen, tot Niemans Beton tóch gelijk krijgt en - we maken een sprong in de tijd - het proces zich tot nu vooral richt op de hoogte van het schadebedrag.
De tegenpartij is geen makkelijke partij. Het is alles of niets.
Kor Moree, oud-wethouder Vianen

De hamvraag: waarom bent u er onderling niet uitgekomen?

"Ja, het is... De tegenpartij is geen makkelijke partij. Dat blijkt wel uit de historie, als je die doorleest van de afgelopen dertig jaar. Het is niet een partij die uit is op een compromis. Het was een miljonair tegen een kleine gemeente. En de gesprekken met Niemans... liepen nu niet zo dat je kunt zeggen: laten we op een compromis aansturen. De tegenpartij geeft de indruk van alles of niets."

Heeft u met meneer Niemans aan tafel gezeten?

"Nee. Ja, ik heb 'm één keer ontmoet, geloof ik. Of twee keer. Maar we hebben niet met hem aan tafel gezeten. Nee, nee, dat ging via onze advocaat."
Kor Moree is inmiddels 90 en woont nog altijd in Vianen.
Kor Moree is inmiddels 90 en woont nog altijd in Vianen. © Privéarchief
Dinsdag lijkt na meer dan veertig jaar een einde te komen aan de slepende procedure tussen Vianen, inmiddels de gemeente Vijfheerenlanden, en Niemans Beton. Dan bepaalt het gerechtshof in Den Haag hoeveel miljoenen euro's de gemeente aan Niemans moet betalen. "De samenleving heeft ook recht op duidelijkheid in deze zaak", aldus raadsheer Van Sandick tijdens de laatste zitting.

Wat vindt u ervan dat de zaak nog steeds loopt?

"Ik moet daarnaar kijken als burger, en als burger zeg je: het is geld dat de belastingbetaler moet opbrengen. Het is eigenlijk een vreemde zaak dat het nooit tot een compromis is gekomen. Ik lees dat de gemeente toch aanbod na aanbod heeft gedaan, maar dat dat keer op keer door Niemans is afgewezen."
De dossiers heb ik jaren geleden teruggegeven aan de gemeente. Alstublieft!
Kor Moree, oud-wethouder Vianen

Volgt u de zaak nog?

"Nee. Als ik iets in de krant zie, dan lees ik het. Voor de rest volg ik het niet meer. Dat is me wat te ingewikkeld. Ik hoop op een goede afloop voor de gemeente."

Heeft u de dossiers nog thuis of zijn die ritueel verbrand?

Lachend: "Ik heb niets verbrand. De laatste dossiers die ik nog had, heb ik jaren geleden teruggegeven aan de gemeente: ik heb er niets aan, alstublieft!"
RTV Utrecht heeft over de zaak Niemans Beton versus de gemeente een podcast gemaakt. Luister er hier naar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.