Rechtbank veroordeelt phishing-oplichters tot 1,5 en 4 jaar gevangenisstraf

SOESTDUINEN/EEMNES - Twee 23-jarige mannen uit Hilversum zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot celstraffen van vier en anderhalf jaar, voor hun rol in een grote cybercrimezaak. De twee achterhaalden met behulp van phishing-mails bankgegevens van meer dan zestig klanten van verschillende grote banken en bewogen hen om geld over te maken. Hierbij maakten ze meer dan 480.000 euro buit.
Het vonnis valt een stuk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste vorige maand gevangenisstraffen van vijf en vier jaar tegen de mannen.
Dreiging
Begin 2019 waren Mohibulla A. en Mohamed T vanuit verschillende hotels, onder meer in Eemnes en Soestduinen, actief met hun oplichtingspraktijken. De werkwijze was iedere keer ongeveer hetzelfde: rekeninghouders vernamen via e-mail dat er een dreiging was rondom hun bankrekening. Door op de link in de e-mail te klikken, konden de verdachten de inloggegevens achterhalen.
Vervolgens nam één van de verdachten telefonisch contact op met de rekeninghouders en wist hen te overtuigen om het geld over te boeken naar een 'veilige rekening'. In werkelijkheid verdween het geld naar een rekening van een zogenaamde katvanger en werd dit direct opgenomen en/of omgezet in bitcoins. In totaal werden ruim vijftig mensen slachtoffer van de acties van de verdachten.
Vertrouwen geschonden
De vaak oudere slachtoffers hebben grote geldbedragen overgemaakt op een, dachten zij, veilige manier. Door de geraffineerde werkwijze van verdachten is het vertrouwen van deze groep slachtoffers in het digitale betalingsverkeer ernstig geschaad, vinden de rechters. Niet alleen waren de gedupeerden veel (spaar)geld kwijt, er heerst bij veel van hen nu ook een gevoel van onveiligheid. Dat neemt de rechtbank de verdachten zeer kwalijk.
Verschillende rollen
Het aantal feiten waarvoor de beide verdachten terechtstonden verschilt. Mohibulla A. werd niet alleen verdacht van verschillende soorten cybercrime, maar ook van witwassen. Hij wordt al vanaf 2017 verdacht van het plegen van strafbare feiten. Hij is ook verdachte in een nog grotere phishingzaak die nu in behandeling is bij de Utrechtse rechtbank. In deze zaak gaat het om 200 gedupeerden en miljoenen euro's.
In de zaak waarvoor hij nu is veroordeeld had A. volgens de rechtbank een bepalende rol bij het daadwerkelijk binnendringen in de digitale bankomgeving van de rekeninghouders. Hij logde in op hun accounts en gaf de bankgegevens vervolgens aan Mohamed T. Die zocht telefonisch contact met de rekeninghouders en overtuigde hen om ook echt geld over te maken. T. was sinds begin vorig jaar betrokken bij de phishing-activiteiten.
Straffen
De rechtbank legt A. 4 jaar gevangenisstraf op. Daarvoor is gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en naar de ernst van de feiten. Ook weegt mee dat hij eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Medeverdachte T. krijgt 18 maanden cel. Anders dan A. is hij vrijgesproken van computervredebreuk. Naast de celstraf moeten de twee vele duizenden euro's aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers, waaronder de verschillende banken.
De verdachten en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.