RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dierentuinen weer open: Rhenen toont pandajong, Amersfoort herdenkt chimpansees


AMERSFOORT/RHENEN - Dierentuinen openden vandaag weer hun deuren. Vanwege de coronamaatregelen mochten zij de afgelopen twee weken geen bezoekers ontvangen.

Een feestelijke dag dus voor Ouwehands Dierenpark in Rhenen en DierenPark Amersfoort. Al heeft de heropening voor die laatste wel een rouwrandje: het dierenpark verwerkt nog steeds het verlies van de chimpansees Mike en Karibuna. Die werden twee weken doodgeschoten nadat ze uit hun verblijf waren ontsnapt.

Dierentuinen weer open: Rhenen toont pandajong, Amersfoort herdenkt chimpansees


Panda naar buiten bij Ouwehands
Niet alleen mag Ouwehands vandaag weer bezoekers ontvangen, ook pandajong Fan Xing mag vandaag voor het eerst naar buiten. Al laat die nog even op zich wachten. De babypanda wil zijn warme binnenhok nog niet verlaten. "Hij is vannacht heel actief geweest", vertelt hoofd dierenverzorging José Kok. "Het kan zijn dat hij lekker uitslaapt. Ik verwacht dat als moeder naar buitengaat, en het veilig is, hij in haar kielzog meekomt."

 Pandajong Fan Xing Pandajong Fan Xing | Foto: ANP

De komst van de babypanda is bijzonder. "Panda's geboren laten worden is niet heel makkelijk", legt Kok uit. "En al helemaal niet op deze manier. We hebben vader en moeder bij elkaar gezet en het jong is in de kraamkamer geboren. Wij hebben ons er helemaal niet mee bemoeid."

Dubbel gevoel bij DierenPark Amersfoort
Ook DierenPark Amersfoort is blij dat zij weer open zijn. "Het is fijn om weer bezoekers te ontvangen. Dat doet goed", vertelt woordvoerder Hylke Steggerda. Al heeft het heugelijke moment ook een rouwrandje. Het verlies van de twee chimpansees Mike en Karibuna ligt bij het personeel nog vers in het geheugen. De apen ontsnapten twee weken geleden uit hun verblijf en werden doodgeschoten.

"Het is een heel dubbel gevoel. Het heeft ons allemaal heel erg geraakt. In het bijzonder onze dierverzorgers. Voor hun is het best heftig dat wij nu weer opengaan en dat het leven weer verder gaat."

Herdenkingsplek
Het dierenpark zet extra gidsen in bij het chimpanseeverblijf om de vele vragen van bezoekers te beantwoorden. Ook is er een informatiebord geplaatst met de foto's van Mike en Karibuna. Fans van de dierentuin zamelen op dit moment geld in voor een permanente herdenkingsplek.

 Informatiebord in Dierenpark Amersfoort Informatiebord in Dierenpark Amersfoort | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

"Wij staan stil bij het overlijden van de chimpansees, maar ook bij hoe het nu met de groep gaat. Het is een groep met een hele sterke sociale structuur. Als je twee apen verliest, heeft dat impact. De groep was timide, maar je merkt dat zij nu weer hun weg vinden. Nu zal de groep zich langzamerhand gaan vormen tot weer een harmonieus geheel."

Aangifte tegen DierenPark Amersfoort
De dood van de chimpansees zorgde voor veel ophef onder dierenrechtenactivisten. Zij demonstreerden voor het dierenpark. "Natuurlijk heeft het impact als er ernstige dingen worden geroepen naar onze dierenverzorgers", zegt Steggerda. Dat doet ons wel wat. Er wordt geroepen dat wij moordenaars zijn. Het komt er op neer dat zij vinden dat wij niet goed met onze dieren omgaan."

Olifantje geboren
Maar er is ook goed nieuws. Vorige week werd het olifantje Yindi geboren. Bezoekers kunnen het jonge olifantje binnen bezichtigen, onder begeleiding en in beperkte aantallen. "Leven en dood liggen dicht bij elkaar. Het is een enorme switch om van zo'n heftig incident naar zoiets vrolijks te gaan", vertelt Steggerda. "Het is een emotionele achtbaan waar wij met z'n allen in zitten. Natuurlijk neemt het niet weg wat er met de chimpansees is gebeurd, maar het is wel een lichtpuntje."

 Olifantje Yindi Olifantje Yindi | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -