RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: de mondkapjesplicht komt eraan en zwembaden weer open


PROVINCIE UTRECHT - De mondkapjesplicht komt eraan, winkeliers gaan strenger controleren op coronamaatregelen en een doorbraak bij het UMC. In corona vandaag brengen we je op de hoogte van het coronanieuws uit de regio.

Mondkapjesplicht
Het kabinet wil vanaf 1 december een mondkapjesplicht invoeren in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs vanaf middelbare scholen en bij contactberoepen moeten mensen een kapje op. Wie dat niet doet, kan een boete van 95 euro krijgen.

Tot 1 december geldt er nog een dringend advies om een mondkapje te dragen, vanaf december is het verplicht in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Als voorbeelden noemt het kabinet winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Mondkapjes mogen in bijvoorbeeld theaters en restaurants als mensen op hun plek gaan zitten. In religieuze gebouwen geldt geen mondkapjesplicht.

De verplichting werd tijdens een eerdere persconferentie van het kabinet al aangekondigd. De grote vraag is: hoe effectief is de maatregel? Onder andere op de website van HP/De Tijd zet immunoloog Carla Peeters daar vraagtekens bij, ze denkt zelfs dat mondkapjes de gezondheid kunnen schaden.


In winkelgebieden is op verzoek van het kabinet meer toezicht om te zorgen dat de coronamaatregelen beter worden nageleefd. Winkeliers grijpen bij drukte in en worden als het nodig is geholpen door BOA's en politie.

Zwembaden en dierentuinen weer open
Theaters, bibliotheken, bioscopen én zwembaden mochten vandaag weer open. De eerste baantjes werden vanochtend weer getrokken. In zwembad Batenstein in Woerden bijvoorbeeld. Verslaggever Robert Jan Booij was erbij.

Robert-Jan Booij in het zwembad, deel 2.


Robert-Jan Booij in het zwembad, deel 1.


Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen en DierenPark Amersfoort mochten weer open. Al heeft de heropening voor die laatste wel een rouwrandje: het dierenpark verwerkt nog steeds het verlies van de chimpansees Mike en Karibuna. Die werden twee weken doodgeschoten nadat ze uit hun verblijf waren ontsnapt. In Rhenen was het juist dubbel feest: het pandajong was voor het eerst te zien door het publiek.

Dierenparken weer open.


UMC ontdekt efficiënt middel
Het al bestaande medicijn tocilizumab blijkt effectief bij de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Dat melden onderzoekers van het UMC Utrecht op basis van een internationale studie waarbij zij nauw betrokken zijn. Of het middel sterfte voorkomt, is nog niet vastgesteld. Mensen herstellen in ieder geval wel sneller omdat ze minder lang aan de beademing liggen. "Dit is absoluut een fantastisch resultaat", zegt een van de onderzoekers.

'Je hoopt met dit medicijn tijd te kopen'


Tocilizumab is in Nederland al langer beschikbaar en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij reumatoïde artritis. Coronapatiënten kunnen dus per direct behandeld worden met het middel. Tocilizumab bestaat uit een eiwit dat de afweer dempt.

Meer lezen? Dat kan hier.

Besmettingen
In de provincie Utrecht zijn de afgelopen vierentwintig uur 561 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er een stuk meer dan gisteren (349). Die stijging is te verklaren: gisteren was een storing bij het RIVM waardoor de cijfers niet compleet waren. De resterende cijfers zijn bij de cijfers van vandaag opgeteld.

In heel Nederland zijn 5725 positieve test geregistreerd. Volgens het RIVM zijn er in totaal duizend besmettingen van een dag eerder aan de cijfers van vandaag toegevoegd.

Een woordvoerder van het instituut benadrukt nog eens dat dagcijfers niet het belangrijkst zijn voor het bestrijden van de pandemie. Weekcijfers zeggen meer over de trend. Die is al een aantal weken dalend, als gevolg van de aangescherpte maatregelen die het kabinet heeft doorgevoerd.

Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg sinds gisteren met 75, waarvan vijf in de provincie Utrecht. Dat betekent niet dat al die mensen ook in de afgelopen vierentwintig uur zijn overleden, er zit regelmatig vertraging tussen het moment van overlijden en de registratie.
De afgelopen vierentwintig uur zijn 8 mensen met het coronavirus in Utrechtse ziekenhuizen opgenomen. In totaal liggen er nu 176 mensen in Utrechtse ziekenhuizen met het coronavirus. De verdeling tussen de ziekenhuizen zie je hieronder.

Diakonessenhuis Utrecht
IC - 7
Kliniek - 11

Meander Medisch Centrum
IC - 10
Kliniek - 29

Sint Antonius Nieuwegein
IC - 12
Kliniek - 46

UMC Utrecht
IC - 21
Kliniek - 40
Carbidschieten
Met het vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling lijken veel mensen over te stappen op carbidschieten, dat mag namelijk nog wel.

Gemeenten maken zich zorgen, ze zijn bang dat mensen met onvoldoende kennis aan het knallen slaan. Carbidschieten is in Midden-Nederland vooral populair in plaatsen als Eemnes, Hoogland, Bunschoten, Werkhoven, Woudenberg en Bilthoven.

 Carbidschieten Carbidschieten | Foto: AS Media

Deze week nog gaan acht regio's in het land in overleg om te kijken hoe er één lijn kan worden getrokken. De Veiligheidsregio Utrecht schuift niet aan. "Wij zijn geen partij in zo'n overleg momenteel", zegt een woordvoerder. "Carbidschieten wordt onder de huidige noodverordening toegestaan. Maar dan wel met maximaal twee personen in verband met de regels tegen groepsvorming. Er mag dan dus geen publiek bij zijn en het mag dus ook niet zo ingericht worden dat het op aanwezigheid van publiek gericht is, want dan wordt het een evenement. Of er nog iets verandert, hangt af van de ontwikkelingen in de komende tijd."

Lees hier meer.

Besmettingen in daklozenopvang
Een daklozenopvanglocatie van De Tussenvoorziening aan het Jansveld in het centrum van Utrecht is zwaar getroffen door het coronavirus. Gisteren werden er al twee besmettingen gemeld. Vandaag komen daar negentien nieuwe gevallen bij.

Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Gisteren werden al 38 daklozen op de locatie aan het Jansveld in quarantaine gezet na een besmetting bij twee bewoners. De angst was toen dat er meer mensen besmet zouden zijn. Vandaag bleek die angst gegrond. Mieke Kort van De Tussenvoorziening: "We weten nu dat negentien van onze gasten besmet zijn met het coronavirus. Dus nog negentien extra."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -