PvdA-Statenlid bedolven onder haatreacties na opmerking over Jip en Janneke in bibliotheken

PROVINCIE UTRECHT - Statenlid Julie d'Hondt is bedreigd naar aanleiding van een debat van gisteren in Provinciale Staten. In een discussie over bibliotheken die boeken met Zwarte Piet verwijderen, zei het PvdA-Statenlid dat ze zich kon voorstellen dat vroeg of laat ook het boek van Jip en Janneke uit de bieb gehaald wordt. Het leidde tot een stortvloed aan boze reacties.
Een video waarin d'Hondt deze uitspraak deed is honderden keren gedeeld op internet. Op onder meer Twitter leidt het tot talloze reacties. Maar de politica laat aan RTV Utrecht weten dat ze ook meerdere keren anoniem is gebeld en uitgescholden.

Zwarte Piet

De uitspraak over Jip en Janneke van de PvdA'er komt uit een debat met Forum voor Democratie (FvD). Statenlid Ted Dinklo wilde dat de provincie in gesprek gaat met bibliotheken die van plan zijn boeken met Zwarte Piet uit de collectie te verwijderen.
Ik heb niet gezegd dat ik Jip en Janneke wil verbieden.
Julie d'Hondt, Statenlid PvdA
Hoewel de motie geen meerderheid haalde, hebben meerdere partijen wel hun mening gegeven over het voorstel van FvD. De reactie van d'Hondt is uit het debat losgeknipt door het twitteraccount @ReAct en dat leverde tientallen reacties op. De video is vanuit daar tientallen keren gedeeld, ook door politici van de PVV en FvD die zeiden dat 'links Jip en Janneke wil verbieden'.

Jip en Janneke

In het debat liet d'Hondt weten het niet eens te zijn met de motie van FvD. Ze gaf in haar bijdrage aan dat bibliotheken meegaan met hun tijd en dat ze zich "kan voorstellen" dat het boek van Annie M.G. Schmidt ook zou kunnen verdwijnen, net zoals de afbeeldingen van Zwarte Piet.
"Jip en Janneke, dat kan gewoon echt niet meer. Ouderwets en stereotype bevestigend in de rol van man en vrouw", aldus de PvdA'er "Ik wil maar zeggen: de maatschappij verandert voortdurend en sommige literatuur moet in de context van de tijd waarin het gemaakt is."
Julie d'Hondt tijdens het debat in de provincie over bibliotheken die afscheid nemen van boeken met Zwarte Piet
Een kort fragment van de bijdrage werd dus losgeknipt en gedeeld op internet. De politica is erg geschrokken en vindt dat haar woorden zijn verdraaid. "Ik heb niet gezegd dat ik Jip en Janneke wil verbieden. Sommige boeken zijn klassiekers en die zijn tijdloos en bij heel veel lectuur van Annie M.G. is dat gelukkig ook. Maar dit (Jip en Janneke red.) is dat niet, vind ik."
Ik had niet verwacht dat mensen er zo fel op zouden reageren.
Ted Dinklo, Statenlid Forum voor Democratie, zwengelde de discussie aan

Bedreigingen

Op Twitter kwamen honderden reacties binnen van accounts die het niet eens waren met d'Hondt. Omdat haar nummer op de website van de provincie Utrecht stond, werd ze ook meerdere keren anoniem gebeld. "Ik heb m'n telefoon snel uitgezet, maar het was allemaal heel naar. Ik heb het dus ook wel echt als bedreigend ervaren." De provincie heeft haar nummer van de site verwijderd.
"Ik geloof wel dat dit aangeeft hoe gek we zijn geworden met z'n allen", zegt d'Hondt over de verhitte reacties. "Dat je zelf als Statenlid niets meer mag zeggen en dat je dan gelijk weer terecht staat voor mensen die denken dat ik Jip en Janneke afschaf. Te gek voor woorden. Ik heb alleen gezegd dat ik het ouderwets vind."

Politiek

De Utrechtse fractie van Forum voor Democratie is enorm geschrokken van de reacties op het fragment. Statenlid Ted Dinklo vindt dat het uit de hand is gelopen. "Ik vind dat je het debat fel moet voeren, maar nooit op de persoon. Scheldwoorden, op de vrouw gaan spelen in dit geval vind ik vreselijk." Op de Twitteraccounts van zowel FvD als de PVV wordt afstand genomen van de haatzaaiende reacties.
Julie d'Hondt vindt de reactie van haar collega Statenleden wel laat. "Ik had ook gehoopt dat mijn collega Statenleden dit hadden voorzien toen ze dit op sociale media zetten. Dit is toch wel te danken aan fracties zelf over hoe ze over deze debatten berichten."
Dinklo zegt dat zijn fractie dit niet zag aankomen en dat er achter het retweeten van het Jip en Janneke-fragment geen duidelijk doel zat. "Zij heeft die woorden zo in het debat gezegd. Alleen had ik niet verwacht dat mensen er zo fel op reageren. We distantieren ons volledig daarvan."
De PvdA'er geeft aan er voorlopig klaar mee te zijn. "Het debat ging nota bene over de vrijheid van meningsuiting, en iedereen mag zeggen wat je wil", aldus d'Hondt. "Maar nu werd het misbruikt om iedereen maar voor rotte vis uit te maken en doen waar-ie zin in heeft. Ik heb daar persoonlijk heel veel last van."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.