Appen op de fiets, bellen achter het stuur: veel meer verkeersboetes uitgedeeld

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT - Utrechters zijn het afgelopen jaar veel vaker op de bon geslingerd voor het gebruik van hun mobiel in het verkeer. In 2019 werden er 12.098 boetes uitgedeeld aan mensen uit de provincie, een jaar eerder was dat nog 8.140. Dat blijkt uit een analyse van CJIB-cijfers door LocalFocus.
In heel Nederland werden ruim 120.000 bekeuringen geschreven voor telefoongebruik achter het stuur, een jaar eerder waren dat er net iets meer dan 80.000. Zoek in de grafiek hieronder jouw gemeente op om te zien hoeveel boetes er de afgelopen jaren zijn uitgedeeld.
De stijging is voor een deel te verklaren door een nieuwe verkeerswet die in juli 2019 van kracht werd. Vanaf toen was het verboden om nog een mobiele telefoon te gebruiken op je fiets. Maar ook zonder de boetes voor fietsers is er nog een stijging zichtbaar: van iets meer dan 80.000 naar meer dan 100.000.
Op de kaart hieronder kun je zien hoeveel boetes er in jouw gemeente zijn uitgedeeld. Ook kun je zien hoeveel bekeuringen er per kilometer weg zijn uitgeschreven.
Het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur van je auto of op de fiets is verboden omdat het volgens deskundigen leidt tot meer ongelukken. Bij de ingang van het app- en belverbod op de fiets, legde hoogleraar Stefan van der Stigchel uit dat onderzoek laat zien dat alleen de wetenschap dat je een berichtje hebt gekregen, al zorgt voor het verslappen van je aandacht op het verkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.