Gemeente Baarn na half jaar peinzen: originele plan voor locatie bibliotheek toch écht het beste

Theater De Speeldoos in Baarn
Theater De Speeldoos in Baarn © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - De gemeente Baarn wil na een half jaar nadenken over alternatieven toch gewoon door met haar originele plannen voor de verhuizing van de bibliotheek naar de Rembrandtlaan.
In Baarn wordt al jaren gesteggeld over een nieuwe locatie voor de bieb. Het college wil die het liefste op de Rembrandtlaan samenvoegen met theater De Speeldoos. Bieb, theater en Volksuniversiteit Baarn komen daar dan in één pand.
Maar oppositiepartij VoorBaarn verzette zich tegen dat plan. De partij ziet liever een nieuw gebouw in het centrum. Op die manier, redeneert de partij, verdwijnt de bibliotheek niet uit hartje Baarn, ontstaat er toeloop van mensen voor omliggende winkels en kunnen er woningen gebouwd worden op de Rembrandtlaan als het theater vertrokken is.
In mei werd een beslissing in de gemeenteraad uitgesteld en ging de gemeente nog eens naar de zaak kijken. Er waren toen drie alternatieven: een bieb en theater op de Rembrandtlaan, een nieuw cultuurhuis in het centrum op het Arcadeterrein aan de Brink of iets op de huidige plek van de bibliotheek.

College: originele plan het beste

Het college van B en W zegt nu dat het originele plan, de hele boel verhuizen naar de Rembrandtlaan, het beste is. In een brief worden de voordelen genoemd: de locatie zou goed zijn, de instellingen kunnen samenwerken in één gebouw en er kan makkelijk geparkeerd worden. Ook 'het effect op de gemeentelijke begroting' (een nieuw pand bouwen zou de gemeente vrijwel zeker geld kosten) wordt genoemd.
Wethouder Prakke zegt dus goede redenen te hebben om voor de Rembrandtlaan te kiezen: "Wij hebben de drie mogelijke locaties grondig onderzocht en rekening gehouden met de verschillende voor- en nadelen die voor elke locatie gelden."

Oppositie blijft tegen

Maar als RTV Utrecht donderdagavond fractievoorzitter Tino Schouten van VoorBaarn spreekt, is die nog niet van mening veranderd. Het plan voor nieuwbouw is toch echt beter, aldus het lid van de oppositie. "Natuurlijk zal het plan van de gemeente wat voordeliger zijn dan nieuwbouw of het plan voor de Brink. Maar wij zien toch zoveel voordelen zoals dat de bieb in het centrum behouden blijft en het theater naar het centrum komt. Maar ook dat woningbouw wel kan op de Rembrandtlaan en niet in het centrum."

Discussie en debat in december

De kogel is dan ook nog lang niet door de kerk. Op 2 december is er een mogelijkheid tot inspreken over het plan. Een week later wordt er over gedebatteerd. En op 16 december moet er dan een besluit vallen in de gemeenteraad van Baarn. In de tussentijd heeft de gemeente alles op een rijtje gezet op haar site.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.