Commissaris van de koning: 'Bedreigen Statenlid na kritiek op Jip en Janneke is verwerpelijk'

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Commissaris van de koning Hans Oosters van de provincie Utrecht heeft met afschuw gereageerd op de bedreigingen aan het adres van PvdA-Statenlid Julie d'Hondt. In een discussie over bibliotheken die boeken met Zwarte Piet verwijderen, zei het PvdA-Statenlid woensdag dat ze zich kon voorstellen dat vroeg of laat ook het boek van Jip en Janneke uit de bieb wordt gehaald. Het leidde tot een stortvloed aan boze reacties en bedreigingen.
"Op sociale media zie je dat er veel verdraaiingen en verdachtmakingen zijn. Maar bedreigingen zijn echt uit den boze, dat is verwerpelijk en mag niet worden toegestaan", zei Oosters vanochtend op Radio M Utrecht. Hij maakt zich er grote zorgen over. "We hebben 49 Statenleden en die doen erg hun best om de belangen van de Utrechtse inwoners goed te behartigen. We hebben respectvolle debatten met elkaar en op sociale media wordt daar een vervolg aan gegeven waar ik me totaal niet in herken. Ik wijs het ook ten zeerste af."

Debat

De uitspraak werd gedaan in een debat met Forum voor Democratie-Statenlid Ted Dinklo. Hij diende een motie in om boeken met Zwarte Piet beschikbaar te houden in bibliotheken. Hoewel het voorstel geen meerderheid haalde, gaven meerdere partijen wel hun mening over het voorstel, net als PvdA'er d'Hondt.
De reactie van de politica werd uit het debat losgeknipt door het twitteraccount @ReAct en dat leverde honderden reacties op. De video werd vele malen gedeeld, ook door politici van de PVV en FvD die zeiden dat 'links Jip en Janneke wil verbieden'. De politica liet gisteren aan RTV Utrecht weten dat ze vervolgens meerdere keren anoniem is gebeld en uitgescholden.
Oosters zei vanochtend het er niet bij te laten zitten, al wilde hij niet vertellen wat hij precies gaat doen. "Ik ga geen mededelingen doen wat ik hier verder mee ga doen, maar u kunt erop rekenen dat ik hier natuurlijk mee aan de gang ga."

Geen verbod

In een reactie liet d'Hondt gisteren weten dat haar woorden zijn verdraaid. "Ik heb niet gezegd dat ik Jip en Janneke wil verbieden. Sommige boeken zijn klassiekers en die zijn tijdloos en bij heel veel lectuur van Annie M.G. is dat gelukkig ook. Maar dit (Jip en Janneke red.) is dat niet, vind ik."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.