Werkstraf geëist tegen Rhenense schipper fataal ongeluk Scheveningen

Hulpdiensten slepen de rubberboot weg na de aanvaring in de haven van Scheveningen.
Hulpdiensten slepen de rubberboot weg na de aanvaring in de haven van Scheveningen. © ANP
RHENEN - Het OM heeft werkstraffen tot 120 uur geëist tegen de twee schippers uit Rhenen en Oostvoorne (Zuid-Holland) die in juni 2018 betrokken waren bij een aanvaring met fatale afloop in de haven van Scheveningen. Daarbij kwam een 56-jarige man uit Drenthe om het leven, drie anderen raakten gewond.
Het ongeluk met een stalen motorboot en een snelle rubberboot (een RIB) gebeurde tijdens de festiviteiten van de Volvo Ocean Race in de haven, een zeilrace die een week duurde en waar veel publiek op afkwam. De stalen motorboot voer volgens het OM met hoge snelheid achterop de
rubberboot, die ook sneller ging dan de in de haven toegestane snelheid.

Eis

Het OM noemt beide mannen schuldig aan het ongeval, maar rekent het de 64-jarige De J. uit Oostvoorne zwaarder aan. Hij had de aanvaring moeten zien aankomen. Daarom wordt tegen hem een hogere werkstraf geëist, van 120 uur. Tegen de 34-jarige G. uit Rhenen is 100 uur werkstraf geëist.
"Beide mannen gedroegen zich niet zoals van een ervaren schipper had mogen worden verwacht", aldus de officier van justitie. "Uiteraard hebben zij dit ongeluk nooit gewild en zij gaan er ook gebukt onder. Maar door hun onvoorzichtigheid en onoplettendheid kon dit wel gebeuren."

'Nooit de bedoeling'

Beide schippers vertelden gisteren tijdens de eerste zittingsdag in de rechtbank in Den Haag, dat de botsing nooit de bedoeling was en ze nog altijd niet weten wat er nou mis is gegaan. Alle twee werden ze meer dan eens overmand door emoties. Diverse slachtoffers vertelden ook hun verhaal in de rechtbank. Sommigen van hen hebben nog altijd zware klachten en zullen dat de rest van hun leven
hebben. Ze gaven aan de schippers niets kwalijk te nemen.
De rechtbank doet 18 december uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.