RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Livestream concert vanaf een 400 jaar oud kerkorgel


WIJK BIJ DUURSTEDE - Van een live orgelconcert genieten terwijl je thuis op de bank zit. Nu erbij zijn in de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede niet of nauwelijks meer mogelijk is, komen de orgelklanken via een livestream je huiskamer binnen. Pim Schipper is hoofdorganist van de kerk en hij is een van de samenstellers van het programma. De kerk heeft twee verschillende orgels en die zijn allebei te horen.

Route C: orgelconcert


Het ene is een orgel uit ongeveer 1615. Dat hangt boven in de kerk. Pim: "Het is een van de meest bijzondere orgels in Nederland omdat het zo oud is. Ongeveer 80 procent van de orgelpijpen en mechanieken is nog uit die tijd. Er zijn in Nederland veel oude orgels, maar bij de meeste is er in de loop van de tijd het een en ander veranderd. Ook in de orgelbouw heb je een bepaalde mode en orgelmakers gingen met de mode mee. Hier is dat vrij beperkt gebleven en het is alsof je een paar honderd jaar terug gaat in de tijd als je erop speelt."

 'Dit orgel hebben we zelf uit Engeland gehaald' 'Dit orgel hebben we zelf uit Engeland gehaald' | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Het andere orgel is een Engels orgel. "Dat hebben we in eigen beheer opgehaald en gerestaureerd", vertelt Pim. In de kerk worden regelmatig Choral Evensongs gehouden, dat zijn Engelse diensten waarbij altijd een koor zingt. Dit orgel is veel geschikter om een koor te begeleiden dan het andere orgel. Als de tekst van het koor uitbundiger is, gaan ze harder zingen en dan moet je met het orgel ook harder klinken om aanwezig te blijven. Dat gaat bij dit orgel veel gemakkelijker."

 Organist Pim Schipper speelt op het oude orgel Organist Pim Schipper speelt op het oude orgel | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Tijdens het concert zijn stukken te horen van ondermeer William Byrd en Louis Vierne. "Het leuke is dat er bepaalde linken in het programma lopen. Het stuk van William Byrd, dat ik speel heet 'The Bells', dat beeldt een klok uit. Mijn collega Arjan Veen speelt 'Carillon de Westminster', daarin wordt het motief van de Big Ben in Londen gebruikt." Die klanken van de Big Ben klinken ook in allerlei oude huiskamerklokken.

 Het 400 jaar oude klavier Het 400 jaar oude klavier | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Er zijn al diverse livestream concerten vanuit de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede te horen geweest. Maar het is pas het tweede orgelconcert. Dus het is nog steeds wel wennen voor Pim. "Het is inderdaad gek dat er geen publiek in de kerk aanwezig is, maar doordat je weet dat er mensen kijken en je mensen er een plezier mee doet, voelt het toch goed om te doen. En je bereikt er een heel nieuw publiek mee, ook mensen die niet zo snel naar een kerk gaan, of op Youtube naar een klassiek concert zoeken en ineens bij ons terecht komen."

 Het orgel uit ongeveer 1615 Het orgel uit ongeveer 1615 | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

De livestream is op 28 november vanaf 20.15 te zien en horen via de site van de Stichting Concerten Grote Kerk.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -