RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Negen skeletten gevonden bij graafwerkzaamheden Vianense gracht

1/3
VIANEN - In Vianen zijn negen skeletten gevonden. De botresten kwamen aan het oppervlak bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht.

"Wat is dit voor vondst?" Anne-Floor van Pelt is beleidsadviseur erfgoed van de gemeente Vijfheerenlanden. "Mensen werden normaal altijd begraven op gewijde grond, bijvoorbeeld bij een kerk, dat is hier niet het geval. En dat roept vragen op." De lichamen zijn ook op een bijzondere manier begraven: op hun zij, boven op elkaar en om-en-om. Het hoofd van de een, ligt steeds aan het voeteneind van de ander.

Een van de grootste vragen is: hoe oud zijn de skeletten? Ze zijn gevonden in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk, die kerk werd gebouwd tussen 1877 en 1879, maar de skeletten zijn vermoedelijk ouder. Maandag gaat een fysisch antropoloog de botresten onderzoeken. De botexpert gaat kijken naar sporen van geweld, ziektes of een mogelijke andere doodsoorzaak.

Het gedeelte van de stadsgracht in Vianen bij de kerk werd in 1822 gedempt. De gemeente besloot de gracht weer open te graven, vandaag werd het laatste gedeelte afgerond. Dinsdag aan het einde van de dag werden de eerste botresten gevonden, vertelt Van Pelt. "Heel bijzonder, een uitzonderlijke plek voor een vondst." Dat de botten zijn opgemerkt is te danken aan de archeologische begeleiding die verplicht is bij graafwerkzaamheden die dieper gaan dan dertig centimeter.

Gracht in ere hersteld
De gracht is weer rond.


Het doortrekken van de stadsgracht maakt deel uit van een groter project om de waterafvoer in de binnenstad van Vianen te verbeteren. En dat is nodig, want klimaatverandering heeft Vianen niet overgeslagen. "Er valt meer regen", zegt wethouder Christa Hendriksen. "Dat kan de binnenstad niet aan en het zorgt voor veel overlast. Met het doortrekken van de gracht gaan we er voor zorgen dat we het water ergens naar toe kunnen brengen."

 De gracht in Vianen is weer rond. De gracht in Vianen is weer rond. | Foto: RTV Utrecht

Door nieuwbouw op Sluiseiland is betere waterafvoer bovendien noodzakelijk. Nog een voordeel: doordat het water niet meer stilstaat, gaat de waterkwaliteit ook omhoog. "Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt is dit een prachtige kans", zegt de wethouder. "Dit draagt zelfs bij aan de cultuurhistorische beleefbaarheid van het gebied."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -