Negen skeletten gevonden bij graafwerkzaamheden Vianense gracht

VIANEN - In Vianen zijn negen skeletten gevonden. De botresten kwamen aan het oppervlak bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht. Bij de Blauwpoort is een stuk uitgegraven, zodat de stadsgracht - net zoals vroeger - weer rondloopt. De vondst van de skeletten roept veel vragen op: wie zijn dit en wat is hier gebeurd?
De gracht is weer rond.
"Wat is dit voor vondst?", vraagt Anne-Floor van Pelt zich af. Ze is beleidsadviseur erfgoed van de gemeente Vijfheerenlanden. "Mensen werden normaal altijd begraven op gewijde grond, bijvoorbeeld bij een kerk, dat is hier niet het geval. En dat roept vragen op." De lichamen zijn ook op een bijzondere manier begraven: op hun zij, boven op elkaar en om-en-om. Het hoofd van de één, ligt steeds aan het voeteneind van de ander.
Een van de grootste vragen is: hoe oud zijn de skeletten? Ze zijn gevonden in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk. Die kerk werd gebouwd tussen 1877 en 1879, maar de skeletten zijn vermoedelijk ouder. Maandag gaat een fysisch antropoloog de botresten onderzoeken. De botexpert gaat kijken naar sporen van geweld, ziektes of een andere mogelijke doodsoorzaken.

Uitzonderlijke vindplaats

Het gedeelte van de stadsgracht in Vianen bij de kerk werd in 1822 gedempt. De gemeente besloot de gracht weer open te graven, vooral zodat het water weer rond kan stromen. Dat is immers goed voor de waterkwaliteit. Vandaag werd het laatste gedeelte afgerond. Dinsdag aan het einde van de dag werden de eerste botresten gevonden, vertelt Van Pelt. "Heel bijzonder, een uitzonderlijke plek voor een vondst."
Dat de botten zijn opgemerkt is te danken aan de archeologische begeleiding die verplicht is bij graafwerkzaamheden die dieper gaan dan dertig centimeter.
De gracht in Vianen is weer rond.
De gracht in Vianen is weer rond. © RTV Utrecht

Gracht in ere hersteld

Het doortrekken van de stadsgracht maakt deel uit van een groter project om de waterafvoer in de binnenstad van Vianen te verbeteren. "Er valt meer regen", zegt wethouder Christa Hendriksen. "Dat kan de binnenstad niet aan en het zorgt voor veel overlast. Met het doortrekken van de gracht gaan we er voor zorgen dat we het water ergens naar toe kunnen brengen."
"Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt is dit een prachtige kans", zegt de wethouder. "Dit draagt zelfs bij aan de cultuurhistorische beleefbaarheid van het gebied."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.