Parel van Baarn naar rechter om plannen Paleis Soestdijk

© RTV Utrecht / Joost Danvers
SOESTDIJK - Het college van Baarn kan een rechtszaak tegemoet zien over de plannen voor Paleis Soestdijk. Een groep kritische burgers die zich de stichting Parel van Baarn noemt pikt het niet dat de gemeente een eerder bezwaar van tafel heeft geveegd.
"Als je de regels niet volgt, moet je niet gek opkijken als de rechter je straks een tik op de vingers geeft", licht voorzitter Marc van Ravels toe aan RTV Utrecht. Volgens Van Ravels is bij een besluit over het zogenoemde Voorontwerp Bestemmingsplan Soestdijk belangrijke informatie achtergehouden.

'Fout gemaakt'

De Parel van Baarn liet de gemeente afgelopen zomer weten dat ze een fout had gemaakt bij de inspraak over het toekomstige bestemmingsplan voor het vorstelijke landgoed. Burgemeester en wethouders zouden hebben verzuimd om een brief van de provincie bij de inspraak te betrekken.
In die Statenbrief van 28 april wijst Gedeputeerde Staten onder meer op het risico dat de huidige eigenaar van het paleis failliet gaat voor de kostbare renovatie is afgerond. De provincie wil dat er garanties komen voor het project waar tientallen miljoenen mee gemoeid zijn.

'Recht praten wat krom is'

In een open brief aan de gemeenteraden van Baarn en Soest laat de Parel van Baarn vandaag weten dat ze de raadsleden en het college er meerdere keren op heeft gewezen dat er "cruciale gegevens" ontbraken aan de inspraak: "Vervolgens heeft B&W getracht recht te praten wat krom is, en ons bezwaar verworpen met de wonderlijke opvatting, die B&W overigens ook u voorgehouden heeft, dat Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur niet gelden bij de Wet Ruimtelijke Ordening."
Het college legde het voorontwerp bestemmingsplan in september ter inzage, tot onvrede van de Parel van Baarn. "Omdat op 27 oktober de inspraaktermijn zou verstrijken zijn we op die dag naar de bestuursrechter gegaan."

Van voren af aan

Volgens Van Ravels heeft de rechtbank in Utrecht het beroep inmiddels ontvankelijk verklaard en is het wachten nu op een zittingsdatum. Over de uitkomst van de zaak wil hij niet speculeren, maar hij acht de kans aanwezig dat de rechter het besluit van de gemeente Baarn zal vernietigen. De consequentie is dan dat de gemeente van voren af aan kan beginnen. Volgens de Parel van Baarn betekent dat dan ook dat conclusies van klankbordgroepen en de resultaten van diverse natuur-, parkeer- en verkeersstudies alsnog in de plannen kunnen worden meegenomen.
De gemeente Baarn is op de hoogte van de stap die de Parel van Baarn heeft gezet. In een korte reactie laat een woordvoerder weten dat het college het oordeel van de rechtbank afwacht. Burgemeester en wethouders herkennen zich niet in de manier waarop de Parel van Baarn het handelen van het college beschrijft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.