Corona vandaag: vaccins eerst naar verpleeghuizen en zorginstellingen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De cijfers lopen weer op vlak voor het weekend en de druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Gelukkig komen er vaccins en aan het eind van dit artikel is er ook troost in de vorm van muziek. In onze dagelijkse update Corona vandaag zetten we de meest relevante ontwikkelingen rond het coronavirus in de provincie Utrecht voor je op een rij.

Eerste coronavaccins

De eerste vaccins tegen het coronavirus gaan begin volgend jaar naar de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Het gaat in totaal om zo'n 155.000 mensen. Als deze mensen de vaccinatie niet kunnen krijgen komen medewerkers van deze instellingen en mantelzorgers in aanmerking voor de vaccinatie, aldus het ministerie.
Daarna komen 60-plussers met een medische indicatie aan de beurt, waarbij de oudste Nederlanders eerst gaan. Dan volgen 60-plussers zonder medische indicatie, mensen jonger dan 60 met een indicatie, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die direct contact met coronapatiënten hebben.
De hele vaccinatie-operatie gaat 900 miljoen tot 1 miljard euro kosten, schat VWS. Dat is exclusief de aanschafkosten van de vaccins. Die worden geschat op 181 miljoen euro.
Vaccinatie is gratis en vrijwillig. Het ministerie denkt, op basis van berichten van de producenten, dat in de eerste drie maanden van 2021 ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten inenten. Dat is niet genoeg om alle 60-plussers en mensen met een verhoogd medisch risico in te enten.

De cijfers

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 569 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er nagenoeg evenveel als donderdag, toen het RIVM 560 positieve tests registreerde. Net als vorige week is er kort voor het weekeinde een piek te zien. De GGD'en vermoeden dat er in het weekend minder mensen worden getest en dat er daarom op maandag en dinsdag minder uitslagen binnenkomen. Eerder deze week schommelde het aantal nieuwe besmettingen enkele dagen tussen de 315 en 360.
Als je hun inwonertal laat meewegen dan werden in Wijk bij Duurstede (14), Vijfheerenlanden (28) en Veenendaal (30) de meeste nieuwe besmettingen geconstateerd. Het afgelopen etmaal namen de ziekenhuizen zes nieuwe coronapatiënten uit de provincie Utrecht op. Eén inwoner van de stad Utrecht met covid-19 kwam te overlijden, maar omdat het RIVM dit soort gegevens soms later binnenkrijgt is het niet zeker of die daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur is gestorven.
De stad Utrecht staat vandaag landelijk met 148 nieuwe coronagevallen op de derde plaats, na Amsterdam (337) en Rotterdam (297). Verder werden 145 mensen uit Den Haag en 117 mensen uit Tilburg positief getest. In heel Nederland kwam het aantal nieuwe besmettingen uit op 5974, het hoogste aantal deze week.

Druk op ziekenhuizen blijft hoog

Het aantal coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen - en daarmee ook de druk op de zorg - is net zo hoog als een week geleden. Het gaat om inwoners van de provincie en om patiënten die via het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding door een van de ziekenhuizen in onze regio worden opgevangen. "Acute zorg is altijd beschikbaar voor de patiënten die dat nodig hebben", verzekert een woordvoerder.
In deze interactieve graphic vind je hoe de aantallen coronapatiënten over de vier Utrechtse ziekenhuizen zijn verdeeld. Je kunt ook kiezen of je alleen de cijfers wilt zien voor de afdelingen intensive care of voor de overige ziekenhuisafdelingen.
Het Diakonessenhuis in Utrecht gaat, als de druk in het ziekenhuis niet oploopt, volgende week starten met het opschalen de reguliere zorg. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is teruggelopen van vijftig in oktober naar negentien.
"Eind oktober waren zes van de tien operatiekamers gesloten. Een tijdje terug hebben we er daar al weer twee van open gedaan", vertelt een woordvoerder. "We gaan nu ons voorbereiden om ook andere operatiekamers weer open te doen." Dat gebeurt echter alleen als de situatie het toelaat. "Het patiënten moet laag blijven, we moeten voldoende personeel hebben en ook in de regio moet het goed gaan omdat we ook onderling patiënten moeten opvangen als het in ziekenhuizen druk is."
Dat betekent concreet dat het ziekenhuis zich voorbereidt op hervatting van reguliere zorg. "We hebben vandaag negentien coronapatiënten. Als het zo blijft gaan we mensen bellen die weer als eerste aan de beurt zijn voor een operatie, maar het duurt toch nog wel een week voor het zover is."

De man zorgt iets meer sinds de coronacrisis

Sinds het uitbreken van de coronacrisis neemt 31 procent van de vaders meer zorgtaken op zich. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Toch is de verdeling nog altijd verre van gelijk. In 39 procent van de ruim duizend ondervraagde huishoudens was de zorg in juni gelijk verdeeld, vóór de coronacrisis was dat in 33 procent van de gezinnen het geval. In de overige huishoudens kwamen de vieze luiers en snotneuzen nog vooral voor rekening van de moeder.
Volgens hoofdonderzoeker Mara Yerkes van de Universiteit Utrecht was de lichte toename aan zorgende vaders in april te verklaren door de oververtegenwoordiging van vrouwen in de zogeheten cruciale beroepen. Deze beroepen moesten tijdens de intelligente lockdown meer uren werken, waardoor mannen thuis aan de slag moesten.
De toename in april kan worden toegeschreven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in cruciale beroepen, waardoor de vaders thuis aan de slag moesten. Maar in de periode daarna kan dat niet, zegt onderzoeker Mara Yerkes. Ook een deel van de moeders (21 procent) is in juni meer gaan zorgen dan voor de coronacrisis, maar dit is een kleinere groep dan bij de vaders. De verdeling van zorg voor kinderen tijdens de coronacrisis is dus iets minder ongelijk geworden.

Amersfoort Jazz Festival

De horeca is al weken dicht en ook veel evenementen zijn geschrapt. Maar dat weerhoudt de organisatoren van het Amersfoort Jazz Festival er niet van om gewoon door te gaan. Maar dan geheel online, met minder concerten (19 in plaats van honderden) en op slechts twee podia: in theater De Lieve Vrouw en de Observant.
"We hadden bedacht dat we in mei een keurig buitenevenement voor 80.000 bezoekers zouden doen, maar we kwamen er in maart achter dat dat natuurlijk niet ging lukken", vertelt festivaldirecteur Alexander Beets. "Dus toen vroegen we ons af: kunnen we een soort coronaproof concept verzinnen, waarbij een deel van het publiek live kijkt en een deel thuis. Maar dat idee viel ook in het water: het basisidee was per concert 100 mensen, daarna 85, toen 30 en daarna 0. Per dinsdag zouden we weer 30 mensen mogen ontvangen, maar nu is het gewoon helemaal online. We hebben drie streams naast elkaar, dus het is echt een festival en je kunt op de bank zelf klikken welke stream je wilt volgen."

Antonius-verpleegkundige Annemarie zingt

En we besluiten vandaag met een prachtig gezongen bijdrage van verpleegkundige Annemarie uit Lopik. Ze schreef het lied voor iedereen die zich inzet in de coronatijd en als steuntje in de rug voor alle zorgmedewerkers. Componisten John Ewbank en Han Kooreneef gaven haar toestemming om de melodie te gebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.