RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen Comic Con voor cosplayers tijdens corona

1/5
PROVINCIE UTRECHT - De verkleedprocessie, zo zou je de toestroom van Heroes Dutch Comic Con normaal gesproken wel kunnen noemen. Jongens verkleed als superhelden, meisjes als Star Wars-personages en volwassenen als Pokémon. Allemaal trekken ze richting de Jaarbeurs voor de grootste superheldenbeurs van Nederland.

Cosplayers tijdens corona.


Maar niet in coronajaar 2020. De jubileumeditie van de stripheldenbeurs zou eigenlijk dit weekend plaatsvinden, maar is verplaatst naar volgend jaar. En dus moeten de 40.000 bezoekers iets anders gaan doen. Wij vroegen een aantal cosplayers (costume roleplayers, mensen die zich verkleden én gedragen als fictieve karakters) hoe zij hun tijd nu gaan besteden.

Samantha
Geen Comic Con? Geen probleen. Samantha wil een podium, en als dat niet op een festival kan, dan biedt social media uitkomst: Instagram en sindskort ook Tiktok. "Dat is een goed alternatief. Ik doe sketches, liedjes, dansjes. Ik heb nu ongeveer 450 volgers. Sommige mensen hebben er duizenden, dat wil ik ook."

 Cosplayer Samantha. Cosplayer Samantha. | Foto: RTV Utrecht

Maar dat de Dutch Comic Con niet doorgaat is jammer. "Het is toegankelijk voor iedereen en je komt ook iedereen tegen, van jong tot oud."

Samantha cosplayt het liefst als karakters uit Japanse tekenfilms. "Die verhalen zijn dieper, hebben veel meer diepgang dan westerse tekenfilms. Het is niet zo zwart-wit. Karakters zijn niet goed of fout, of eendimensionaal qua seksualiteit.'

"Ik vond als kind verkleden al leuk, en dat is nooit veranderd." Het theatrale spreekt de danslerares aan, maar ook het uiten van creativiteit en kunnen zijn wie je wil. "Dat laat ik ook zien met statements onder mijn posts op sociale media."

Martine
Sneeuwwitje doet de voordeur open in Soest. "Ik heb me maar vast omgekleed voor de foto", zegt Martine (34). "Dat omkleden duurt namelijk een uur."

 Martine als sneeuwwitje in haar eigen fotostudio. Martine als sneeuwwitje in haar eigen fotostudio. | Foto: RTV Utrecht

Disneyprinsessen en gamepersonages zijn de grootste inspiratiebronnen voor Martine, die de meeste outfits zelf maakt. Dat vergt soms enige creativiteit, zoals bij de gele rok van Sneeuwwitje. "Dat zijn oude gordijnen van mijn schoonouders."

 Martine als Martine. Martine als Martine. | Foto: RTV Utrecht

De vriend van Martine vindt cosplay wel eens kinderachtig. "Maar hij doet zelf aan modelbouw." En bovendien: ze hebben elkaar leren kennen bij een middeleeuwse re-enactment waarbij ze een historische veldslag naspeelden. Het harnas dat hij toen droeg staat in een hoek van de woonkamer. "Hij blies steeds allemaal handkusjes en sloofde zich erg uit. Eerst moest ik daar niks van hebben. Maar uiteindelijk heeft het gewerkt."

En nu wonen ze samen. Martine heeft een kamer om cosplayoutfits te maken en op zolder maakt ze een studio om foto's te maken van die creaties. "Dat wilde ik al een tijd gaan doen, maar door corona is het er nu eindelijk van gekomen."

"Ik red me wel", zegt Martine over de coronatijd. Haar vriend sleept haar wel eens naar buiten voor een fietstocht. Vriendinnen die ze normaal gesproken bij Comic Con of anders Fantasy Fest, Castlefest of een ander cosplay event ziet, spreekt ze wat vaker online. En ze heeft nu dus de fotostudio. "Ik heb me aangepast."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -